Historisk arkiv

Resultater gir god bistand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Dagsavisen, 3. februar 2011

Torild Skard tar i Dagsavisen (26/1) opp mange viktige spørsmål om resultater, evaluering og forskning i norsk bistand. Jeg er enig med henne i at vi trenger mer presis måling av resultater, skriver Erik Solheim.

Torild Skard tar i Dagsavisen (26/1) opp mange viktige spørsmål om resultater, evaluering og forskning i norsk bistand. Jeg er enig med henne i at vi trenger mer presis måling av resultater.

Men heldigvis går dette arbeidet framover. 

Sist torsdag fikk Norad utmerkelse for god evaluering av den samme bistanden. Statens senter for økonomistyring sier: «Norad har etablert et helhetlig system for evaluering av norsk bistandsforvaltning. Norad utmerker seg ved sin systematiske bruk av evalueringer til læring og til bedre beslutninger, heter det i juryens begrunnelse for årets pris for å realisere effektiv ressursbruk i staten». Jeg er enig – og stolt! Gratulerer, Norad! 

Men Skard har rett i at bistand er uhyre komplisert virksomhet, og hun har flere poeng. Ja, vi er fremdeles for dårlige til å måle effekten av bistanden. Men vi kan dokumentere langt mer i dag enn for 20 år siden. Både i Norge og internasjonalt er metodene for resultatmåling i sterk utvikling. Vi er midt i det kraft taket Skard etterlyser. Norge arbeider gjennom vårt regnskogprosjekt for å utvikle etterskuddsbetaling av utvikling basert på dokumenterte resultater. Dette er internasjonalt pionérarbeid med stor interesse. 

Ja, forskning trengs - løpende. At én prosent av de norske bistandsmidlene går til forskning sier lite om det tilfanget vi har på kunnskap om bistand. Det forskes i hele verden, og ikke minst får vi kunnskap hos våre internasjonale samarbeidspartnere - i tillegg til norske forskningsinstitusjoner. Vår utfordring er like mye å anvende den gode forskningen som gjøres. 

Ja, det er knappe budsjetter, men større pengebruk er nødvendigvis ikke svaret. Nordmenn skal ikke følge hver norsk krone i felt – nytten vil ganske sikkert ikke oppveie kostnaden. Vi arbeider internt for å bedre bistanden. Ingenting skal måles på de gode hensikter. Det er resultater som teller. Vi forbedrer oss hver dag, og hver debatt gjør oss enda bedre.