Historisk arkiv

Hva gjør terroren med oss? Om terror og global utvikling – fra 11.9.2001 til 22.7.2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

En samtale med den franske filosofen og forfatteren Bernard-Henri Lévy og kulturredaktør Knut Olav Åmås, Litteraturhuset i Oslo, 11. september 2011

Noen av utenriksminister Støres punkter fra en samtale med den franske filosofen og forfatteren Bernard-Henri Lévy og kulturredaktør Knut Olav Åmås i Aftenposten. Samtalen fant sted i Litteraturhuset i Oslo, 11. september 2011.

Noen få punkter fra samtalen (Støre):

  • Uttrykket ”war on terror” uklart og uheldig. Man kan ikke erklære krigen som ”vunnet”. Terrorangrepene har forandret verden på mange, vesentlige måter. Dette er ikke én kamp som nå er vunnet.
  • Jeg ser det heller i perspektivet av en kompleks, moderne og globalisert verden, der hendelser stadig kommer tilbake til oss. Og der ulike typer voldelig ekstremisme er mye mer relatert enn det ser ut som på papiret.
  • Mannen som sto bak 22. juli-angrepene i Norge uttrykker seg på en måte som har mye til felles med ekstrem islamisme.
  • De vil ”rengjøre” sine kontinenter, kaste ut de ”elementene” de ikke liker og skape elitestyrte, ikke-demokratiske samfunn der noen få – menn – styrer, på toppen. De har avvisningen av modernitet og globalisering til felles.
  • Vi trenger en debatt om hva som former denne ekstremismen.
  • Dialogens vei. Dialog er ikke en kamp som én skal vinne; det er en situasjon der vi må bli enige til slutt, det er en måte å dele perspektiver og forstå hverandre bedre på. Hvis vi ikke har dialog, får vi bare ”projeksjoner” av hverandres frykt. 

Lydopptak fra samtalen