Historisk arkiv

Debatt om Internett og sosiale medier i et menneskerettighetsperspektiv (*)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Stortinget 24. mai 2011

Utenriksministerens innlegg i en debatt i Stortinget 24. mai 2011 om Internett og sosiale medier i et menneskerettighetsperspektiv.

(*) Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Morten Høglund, Karin S. Woldseth, Peter N. Myhre og Kari Storstrand om en strategi for Internett og sosiale medier i et menneskerettighetsperspektiv (Innst. 317 S (2010-2011), jf. Dokument 8:93 S (2010-2011)).

Sjekkes mot fremføringen

Utenriksminister Jonas Gahr Støres innlegg:
Det er sagt mange kloke ord om innholdet i dette forslaget. La meg bare si når det gjelder forslaget, at jeg er enig med representanten Høybråten i at det er synd hvis det kommer ut en stemning herfra om at det har vært uenighet om innholdet i forslaget.

Jeg opplever at forslag 1 er gjennomført. Vi har det på dagsordenen. Det har vært et tema for oss i Utenriksdepartementet, ute ved ambassader og på internasjonale konferanser i lengre tid – 2008-strategien er nevnt.

Det å lage en egen strategi for dette mener vi vil være å bryte ut av det som er det bredere menneskerettighetsarbeidet. Det er en nyanseforskjell. Når det gjelder å analysere truslene mot norske bedrifter, mener vi det er et ansvar for Nærings- og handelsdepartementet. Så la meg si det slik: Vi støtter veldig intensjonene bak forslagene.

Det var en avisartikkel i går som refererte en syrisk politimann, som stoppet en bil på grensen mellom Libanon og Syria. Han ransaket bilen og lurte på om sjåføren hadde Facebook liggende i bilen. Det kunne sjåføren avkrefte, men det var på en måte journalistens oppsummering av hvor ille det sto til – at politiet trodde de kunne finne Facebook og beslaglegge den. Det er helt klart at dette er en teknologisk endring av revolusjonært omfang.

Samtidig ser vi nå og leser om det i opplag i mediene i dag, at også repressive regimer nå vet å bruke sosiale medier i sin kampanje. Derfor kommer vi fortsatt å ha dette på dagsordenen, ikke alene, men bl.a. med USA. Sverige er et annet land som setter dette på dagsordenen – og flere. Vi har hatt nå hatt en rekke seminarer kalt Trygve Lie-symposiet i forbindelse med høynivåuken på FNs generalforsamling. Vi tenker i år – på planleggingsstadiet – å vie dette seminaret i år til ytringsfrihet på Internett og i sosiale medier, for å sette en internasjonal dagsorden.

Derfor vil jeg si at dette er et bra initiativ. Jeg tror det har bred støtte i Stortinget, og jeg håper det blir inntrykket denne debatten etterlater.

*****

For hele debatten, se www.stortinget.no