Historisk arkiv

Konflikten i grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan

Kritisk og konstruktiv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Dagsavisen, 24. oktober 2011

I et innlegg 10. oktober hevder Norsk Folkehjelp at Norge ikke er tøffe nok i den konflikten som nå utspiller seg i grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan. Den påstanden kan ikke stå uimotsagt, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

I et innlegg 10. oktober hevder Norsk Folkehjelp at Norge ikke er tøffe nok i den konflikten som nå utspiller seg i grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan. Den påstanden kan ikke stå uimotsagt. 

La det ikke være noen tvil: Norge aksepterer ikke at uskyldige sivile rammes i konflikter. Sudan er intet unntak. Bombing av sivile mål i området Sør-Kordofan opprører oss. Vi har understreket overfor myndighetene i Khartoum at dette må stanses. 

Det viktigste nå er å få fram nødhjelp til de som trenger det mest. Sør-Kordofan og Blånilen er delstater i Sudan. Befolkningen har sterke bånd over grensen til Sør-Sudan. FN anslår at flere enn 250.000 mennesker er drevet på flukt i de to delstatene. Denne konflikten må løses gjennom politiske forhandlinger. FN må få slippe inn i konfliktområdene. Dette har vi flere ganger tatt opp med sudanske myndigheter. Samtidig har vi advart myndighetene i Sør-Sudan mot å gripe inn over den nye landegrensen. Vi forventer og forutsetter at begge landene respekterer hverandres suverenitet. Det kan ikke aksepteres hvis Sør-Sudan forsyner folk på nordsiden av grensa med våpen eller annet utstyr. Vi har også oppfordret til umiddelbar stans av volden og at reelle forhandlinger må komme i gang igjen. 

I tråd med fredsavtalen fra 2005 skilte Sudan og Sør-Sudan lag 9. juli i år. Dessverre er det fortsatt mange uløste spørsmål. Norge er pådriver på mange fronter for å få til en positiv utvikling, spesielt sammen med USA og Storbritannia. Vi jobber tett med Sør-Afrikas tidligere president, Thabo Mbeki, og Den afrikanske union. Vi støtter Etiopias aktive engasjement for å finne en løsning. 

Vårt viktigste mål er å sikre to levedyktige stater. Det er i alles interesse at Sudan og Sør-Sudan lever i fred side om side og deler et godt naboskap. Sikkerhetsproblemene kan imidlertid ikke løses uten å ta hensyn til landenes økonomi. Sudan ga fra seg en tredel av landet, en firedel av befolkningen og 75 prosent av sine oljeressurser i sommer. I Sør-Sudan er salg av olje landets eneste inntektskilde. Ingen vet for hvor lenge den varer. Begge landene står foran enorme økonomiske utfordringer i årene som kommer. Norge har derfor tatt initiativ til en økonomisk konferanse om Sudan. Målet er å bidra til økonomisk vekst etter delingen. USA planlegger en likende konferanse for Sør-Sudan. 

Norge stiller tydelige krav til både Sudan og Sør-Sudan. Samtidig ønsker vi å være en konstruktiv støttespiller. Etter år med mistenksomhet vil det ta tid å utvikle et normalt og godt naboskap. Men det er den viktigste investeringen landene kan gjøre.