Historisk arkiv

Om jødene i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det Mosaiske Trossamfund, 5. januar 2011

- Det er alles ansvar å motkjempe antisemittisme, som noen ganger kan dukke opp tilslørt. Vi må ta det fram i lyset, beskrive det og slå ned på det, som med all annen diskriminering, sa utenriksminister Støre bl.a. under sitt møte med to skoleklasser i den jødiske synagogen i Oslo.

Noen punkter og stikkord fra Støres ord til elevene: 

  • For meg er det viktig å ha regelmessige møter med minoritets- og livssynsgrupper i Norge – nettopp for å forstå godt det samfunnet vi lever i, i dag, hvor det er mange minoriteter og et stort mangfold, forskjellige religioner og livssyn. Det Mosaiske Trossamfund er en viktig partner for norske myndigheter. Det er jo selvsagt: De norske jødene er nordmenn, de norske jødene er ”våre” jøder.
  • Jødene i Norge er en minoritet – men en godt integrert og aktiv minoritet. Og for meg er det slik: Måten et samfunn forholder seg til minoriteter på, forteller alt om dette samfunnet.
  • Og her har vi – Norge – som samfunn, ikke en plettfri historie – for å si det svært forsiktig – i forhold til jødene. Norge har ikke mye å være stolt over – i vår historie – når det gjelder behandlingen av minoriteter.
  • Vi har et ansvar for å sikre rettighetene til minoriteter – som de norske jødene.
  • Det er også viktig for meg, ikke minst i forhold til nye generasjoner, å gi dem noen klare budskap om betydningen av tilhørighet og respekt og integrering.
  • Det er alles ansvar å motkjempe antisemittisme, som vi ser dukker opp i ulike variasjoner, noen ganger på grovt sett, noen ganger tilslørt. Jeg tror vi best motkjemper dette ved å ta det fram i lyset, beskrive det og slå ned på det, som med all annen diskriminering, mot alle grupper og minoriteter. Et stort ansvar for å nedkjempe jødehat ligger også i skolene.
  • Ofte kan jødene i Norge oppleve at de assosieres med Midtøsten og staten Israel som en del av regionen. Her må vi være tydelige: En ting er politikk og en annen ting er sameksistens i Norge. Jeg skal selv neste uke til Midtøsten, og det er derfor viktig og relevant for meg å komme hit i dag og drøfte Midtøsten-temaer med Det Mosaiske Trossamfund – nettopp fordi dette er jøder engasjert i. Men vi skal være ryddige i forhold til dette at vi ikke skal gjøre grupper i Norge med tilhørighet ansvarlig for det som er meninger til en stat eller en gruppe ute.