Historisk arkiv

Tillit og samhold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i Dagsavisen, 15. desember 2011

Samfunnet skal rustes til å møte nye utfordringer. Vi må satse på kunnskap for arbeid og velferd for trygghet. Men i bunn avgjør tilliten og samfunnets samhold, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Samfunnet skal rustes til å møte nye utfordringer. Vi må satse på kunnskap for arbeid og velferd for trygghet. Men i bunn avgjør tilliten og samfunnets samhold.

Arbeiderpartiet har startet arbeidet med programmet vi ønsker å styre landet etter i perioden 2013-2017. Politikk for å skape og dele har vært et viktig begrepspar for vår politikk i nyere tid. Alle vet at vi må skape for å ha noe å dele. Stadig flere ser at måten vi deler også avgjør evnen til å skape.

En lærdom er at land med små forskjeller har lykkes bedre i en åpen verdensøkonomi. Prisen for de store forskjellene er høy. Vi ser det som dystre kjennetegn i flere av de kriserammede landene i Europa. Store grupper har falt utenfor arbeidslivet, kunnskaps- og velferdsutviklingen. Veien tilbake er vanskelig.

Det norske utgangspunktet er godt, men vi vet at tøffe tak venter. Vi vil møte hardere konkurranse på den globale markedsplassen, med behov for utvikling og foredling av kunnskap, erfaring og kompetanse. Vi vil møte store utfordringer for å ivareta god velferd til en befolkning med flere eldre og der vi alle stiller krav til kvalitet. Vi står foran store og viktige samfunnsløft innen klimapolitikken og i utviklingen av bedre infrastruktur. Sammen skal vi utvikle et mangfoldig samfunn med god integrering.

I sum ser vi at det vil kreve evne til omstilling der vi både skal fornye oss og ta vare på viktige kvaliteter ved det norske samfunnet. I 2013 møter vi en politisk høyreside som ønsker en annen samfunnsutvikling som fører til større forskjeller og nedbygging av fellesskapsansvar innen velferd. Det skal vi møte offensivt. Klare fronter er bra i demokratiet.

Små forskjeller og rettferdig fordeling handler om politiske verdivalg. I dag ser vi også hvordan disse verdiene er avgjørende og moderne fortrinn for Norge. Trygge mennesker tør mer. Evne til omstilling, innovasjon og kreativitet styrkes av at det er høy tillit i samfunnet. Derfor vil arbeidet med partiprogrammet sette fokus på tilliten og samholdet mellom oss som skal møte fremtiden sammen. Hvordan påvirker våre politiske valg tillit og samhold i samfunnet? Og omvendt - hvordan kan tillit og samhold inspirere de politiske valgene?

Også her er utgangspunktet godt. Forskere peker på at vi i Norge har en høy sosial kapital. Sosial kapital forstås som kombinasjonen av nettverk og tillit. Vi stoler mer på hverandre, og vi har høyere tillit til at samfunnet stiller opp når vi trenger det. Sosial kapital styrkes av små materielle forskjeller. Nordiske land, som har lagt vekt på sosial utjevning og universelle velferdsgoder, lykkes bedre i å bevare sin sosiale kapital enn land der forskjellene er store og det offentlige fellesskapsansvaret er mindre.

Dette blir spesielt viktig i et mer mangfoldig norsk samfunn. Mangfoldet er en mulighet som kan utvikle ny kreativitet. Samtidig mener forskere at innvandring og større mangfold kan svekke tilliten mellom oss. På den annen side viser erfaringer at økende økonomiske ulikheter er en større utfordring for sosial tillit enn etnisk og kulturelt mangfold. Igjen dokumenteres at god fordelingspolitikk og tydelig balanse mellom alles plikter og rettigheter er avgjørende. Dette er komplekse sammenhenger. Men vi tror at dette blir viktig for det norske samfunnets utvikling. Moderne sosialdemokratisk politikk skal investere og prioritere for å ta vare på disse fortrinnene.

Så er det dette: Tillit og samhold i et demokrati henter sin forankring nedenfra, fra sivilsamfunnets mangfold. Det handler blant annet om frivillighetens handlingsrom. Høyresiden argumenterer ofte med at fellesskapsansvaret bør reduseres fordi flere velferdsoppgaver kan løses dels av markedet og dels av frivilligheten. Slik sukret Cameron-regjeringen sine egne nedskjæringer i offentlig velferd. Resultatet er at forskjellene og de sosiale motsetningene øker, mistilliten vokser og samfunnet stagnerer.

Frivilligheten er en stor og uforløst ressurs i velferdssamfunnets videre utvikling. Samhandlingsreformen rydder opp mellom helseforetak og kommunene. Like viktig blir det å tydeliggjøre forholdet mellom velferdsstatens formelle ansvar og sivilsamfunnets store uformelle rolle rundt hver enkelt. Daglig omsorg, livskvalitet og mening kommer ikke med offentlige penger og tjenester alene. Et samfunn med høy tillit mobiliserer viktige ressurser tett på oss, bortenfor markedet og utenfor det offentlige. Her finnes stor idérikdom og kilde til sosialt entreprenørskap.

Vi ser fram til spennende arbeid og inviterer med partimedlemmer og alle med interesse for sosialdemokratisk politikk. Og så gleder vi oss til debatt med de som har andre meninger!