Historisk arkiv

Norge tydelig på menneskerettigheter i Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i Aftenposten 9.4.2011

- Jeg har tydelig uttrykt, og understreker igjen, at kriminalisering og forfølgelse av personer på bakgrunn av deres meninger er uakseptabelt, skriver Støre i en artikkel i Aftenposten 9. april.

I en kommentar i Aftenposten skriver Kristoffer Rønneberg at jeg har gitt meg selv munnkurv når det gjelder menneskerettighetssituasjonen i Kina.

Norge skal være truet til feighet. Det vil jeg på det sterkeste tilbakevise. Vårt fokus på menneskerettighetene i Kina står fast, uavhengig av utviklingen av vårt bredere forhold til Kina.

Så må vi konstatere at de politiske forbindelsene mellom Norge og Kina er svekket etter fredspristildelingen. Under de rådende omstendigheter har vi svakere muligheter for å nå frem overfor kinesiske myndigheter enn vi ellers har hatt.

Men dette fraholder oss ikke fra å si hva vi mener om utviklingen i Kina. Vi har merket oss at kinesiske myndigheter oppgir økonomisk kriminalitet som begrunnelse for arrestasjonen av den kjente kunstneren Ai Weiwei.

Jeg har tydelig uttrykt, og understreker igjen, at kriminalisering og forfølgelse av personer på bakgrunn av deres meninger er uakseptabelt.

Vi er bekymret for Ai Weiwei. Vi forventer at han gis en åpen og rettferdig behandling i henhold til kinesisk lov, i overensstemmelse med internasjonale standarder for menneskerettigheter.