Historisk arkiv

Utdanning til alle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Vårt Land, 7. februar 2011

Redd Barna kommenterer Verdensbankens utdanningsstrategi i Vårt Land 27. januar. Det er jeg glad for, skriver Erik Solheim.

Redd Barna kommenterer Verdensbankens utdanningsstrategi i Vårt Land 27. januar. Det er jeg glad for. Det har vært et bredt engasjement over hele verden om hva Verdensbanken bør legge vekt på innen utdanning de neste ti årene. Redd Barna har spilt inn sine synspunkter, både direkte til banken og til Utenriksdepartementet. 

Vi er enige om hovedpoengene: Utdanning er en rettighet. Det er slått fast i FNs barnekonvensjon.

Verdensbanken konstaterer det allerede på første side i sin strategi. Og det er staten i det enkelte land som skal levere utdanning. 

Banken erkjenner imidlertid at ikke alle stater klarer å gi fullgod utdanning til barn i de offentlige skolene. Da må vi akseptere at utdanningssystemet ikke drives av staten alene. I land som India og Pakistan er opp mot 20 prosent av grunnskolen drevet av andre enn staten. Samtidig bygges det offentlige utdanningssystemet opp. Det er en langsiktig oppgave som dagens barn ikke har tid til å vente på resultatene av. 

Verdensbankens nye utdanningsstrategi understreker enda sterkere enn før behovet for bedre kvalitet på utdanninga. De ønsker et kritisk blikk på hva elevene faktisk lærer, snarere enn antall år de sitter på skolebenken. Som Redd Barna påpeker, utsatte grupper må fanges opp. Det gjelder barn fra de fattigste familiene, jenter, de som bor på landsbygda og barn som bor i land med konflikt. 

Ja, Norge er og bør være med å påvirke en institusjon som Verdensbanken når den utformer strategier som kan ha betydning for millioner av barn i fattige land. Vi bruker vår plass i styret aktivt, også når utdanning diskuteres. Vi tar med oss synspunkt fra Redd Barna og andre som ser bankens politikk omsatt i praksis ute i fattige land. Men til sjuende og sist er det landene selv som må ta beslutninger og stå til ansvar for egen politikk – også innen utdanning.