Historisk arkiv

Utviklingen går fremover

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i VG, 6. april 2011

Ingen har hevdet at Norge er verdensmester i riktig og god bruk av bistandspenger. Men høyremann Ingvald Godal tar helt feil når han hevder i VG 28. mars at bistanden er fallitt, skriver Erik Solheim.

Ingen har hevdet at Norge er verdensmester i riktig og god bruk av bistandspenger. Men høyremann Ingvald Godal tar helt feil når han hevder i VG 28. mars at bistanden er fallitt. 

Han kan ikke ha fulgt med i timen hvis han tror at vi bruker bistandspenger for å føle oss som gode samaritaner. I gamle dager ble bistand alt for lenge vurdert ut fra sine gode hensikter. Denne regjeringen mener målbare resultater er den eneste målestokken. Samtidig vet vi at bistand bare er en liten del av den pengestrømmen som skal til for å skape utvikling i fattige land. Derfor vektlegger Norge private investeringer, bekjempelse av korrupsjon og å skape fred. Det blir rart å sammenligne Kina og Afrika, som Godal gjør. Kina er ett land. Afrika er 53 land. De har forskjellig historie og forskjellige forutsetninger fra naturens side. Godal kan heller ikke ha sett mye av Afrika de siste årene når han hevder at kontinents utvikling ligger stort sett der det gjorde da kolonimaktene ble kastet ut for 50 år siden. Sju av ti vekstøkonomier er i Afrika. Det går raskt framover. 

Norsk bistand brukes for å bekjempe fattigdom. Også andre land mener det nytter. Den konservative regjeringen i Storbritannia øker bistanden. Den siste evalueringen fra Norad viser at det virker, selv om det av og til går sakte. Men millioner av barn har fått utdanning gjennom prosjekter Norge har finansiert. Ingen kan få meg til å si at det har vært en mislykket satsing. Gjennom helsearbeid og prosjekter for mødre og barn har millioner av familier fått hjelp til bedre helse. Ingen kan få meg til å tro at det ikke har en langsiktig og dypt menneskelig verdi. Vi bidrar til bedre miljø i våre samarbeidsland, ikke minst gjennom prosjekter som leverer ren energi og som tar vare på miljøet. På klimatoppmøtet i fjor krevde en samlet gruppe av utviklingsland mye mer og ikke mindre bistand. Det må vel være fordi de det gjelder, mener at det virker?