Historisk arkiv

Konferanse og stipendieutdeling i regi av Alarga

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oslo 20. juni 2012

- Flerkulturell erfaring er helt nødvendig å ha for selskaper og bedrifter som må forholde seg til verden og markeder der ute. Kunnskapen om flere kulturer og kjennskapen til flere språk er en unik kompetanse. Det har bedriftene som er her i dag innsett. Det gir dere et stort konkurransefortrinn, sa utenriksminister Støre bl.a. i sin tale 20. juni 2012.

Sjekkes mot fremføringen

 

Utdrag fra talen (hovedpunkter)

 

  • Tusen takk for at jeg fikk komme hit i dag.
  • Når jeg reiser rundt i Norge, til høgskoler og videregående skoler, pleier jeg ofte å spørre: Er det mulig å forstå hvorfor mennesker utvandret fra Norge? Hvorfor reiste de fra et land som hadde olje og gass? Svaret er selvfølgelig: De visste ikke.
  • Vi lever av hverandres arbeid – og nordmenn er gode til å jobbe.
  • Norge vil forbli et lite land, men vi er i vekst. Da jeg vokste opp, sa vi at det bodde 4 millioner mennesker i Norge. Barna våre har vokst opp med at det bor 5 millioner i Norge. Om 20 år vil det bo 6 millioner mennesker her. Norge er et av få land i Europa som vokser.
  • Og vi lever av hodene våre.  Jeg ser utover denne salen og ser at det kommer flere «spennende hoder» fremover.
  • På Furusetsenteret i Oslo står det en statue av Trygve Lie. Da Trygve Lie var generalsekretær i FN, hadde FN 50 medlemsland. Nå bor det mennesker fra 148 nasjonaliteter på Furuset. Det er det moderne Norge, det nye Norge og fremtidens Norge.
  • Men viktigere enn at vi oppdaget olje og gass, var det faktum at kvinner gikk ut i arbeidslivet. Det var en sosial revolusjon. Hvis norske kvinner skulle plutselig redusere sin arbeidsinnsats tilsvarende gjennomsnittet i OECD, så ville vi ha tapt like mye som hele vår oljeformue, inkludert beholdningen i Statens Pensjonsfond Utland. Det er hodene og hendene som er våre ressurser.
  • Og det er bedriftene som er til stede her i dag som har skutt gullfuglen(e). Dere som får stipendier her i dag er dyktige. Dere gir også et positivt fokus på den flerkulturelle kompetansen – som er et gode for Norge. Og uten å kjenne årets stipendvinnere, så tror jeg ikke jeg tar feil når jeg bruker ord som meget talentfulle, dyktige i sitt fag, ambisiøse og arbeidsomme, og som i tillegg har en ekstra kompetanse: den flerkulturelle erfaringen som er helt nødvendig å ha for selskaper og bedrifter som må forholde seg til verden og markeder der ute. 
  • Kunnskapen om flere kulturer og kjennskapen til flere språk er en unik kompetanse. Det har bedriftene som er her i dag innsett. Det gir dere et stort konkurransefortrinn.
  • En mangfoldig bakgrunn gir deg flere impulser, kreativitet og evne til å se en sak fra flere sider. Dette er en egenskap som er helt nødvendig i diplomatiet, som jeg opererer i til daglig, og som også vil bli en enda viktigere del av arbeidslivet.
  • Jeg vil fremheve hvilken verdi dere som er stipendvinnere har som rollemodeller. Å gjøre det godt, å lykkes i det norske samfunnet og utgjøre en verdi; det er jo regelen for innvandrere i Norge.
  • Nye tall fra SSB viser at 37 % av norskfødte med utenlandske foreldre i aldersgrupper 19-24 år er registrert i høyere utdanning, mot 32 % i befolkningen forøvrig. Unge med flerkulturell bakgrunn velger oftere studier som gir kompetanse som næringslivet etterspør. De kan flere språk, har kjennskap til flere kulturer, stor tilpasningsevne og de har mange nye perspektiver. Selskaper som klarer å beholde personer med dette utgangspunktet, blir fremtidens vinnere.
  • Og det er vårt alles ansvar å løfte frem det faktum at innvandrere har høy arbeidsdeltakelse.
  • Jeg vil gratulere bedriftene som har fått denne muligheten.
  • Og til stipendvinnerne: Dere er til stor inspirasjon for oss alle! Lykke til og takk for meg.

***

 

Mer om Alarga: alarga.org

Talen kan også følges på Youtube