Historisk arkiv

Appell under fakkeltog mot ekstremisme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oslo, 2. desember 2012

- Skal vi leve sammen i Norge, i Europa og i verden, gjelder prinsipper om respekt og demokrati – som er det motsatte av ekstremisme. I vår tid er det viktigere enn noen gang å være oppmerksom på de faresignalene vi ser i dag, sa utenriksminister Eide bl.a. i sin appell utenfor Stortinget.

Eide sa bl.a. følgende i sin appell:

  • Skal vi leve sammen i Norge, i Europa og i verden, gjelder prinsipper om respekt og demokrati – som er det motsatte av ekstremisme. I vår tid er det viktigere enn noen gang å være oppmerksom på de faresignalene vi ser.
  • For vi ser nok en gang at økonomisk krise og arbeidsledighet – som biter seg fast i mange land – gir seg utslag i hat mot "de andre". Nok en gang er det minoriteter, "de andre", enten det er jøder, muslimer eller homofile, som får skylden for et eller annet.
  • Dette har vi sett før i Europa og det er farlig. Vi må se tegnene tidlig.
  • Vi så det også, selv i et normalt og fredelig Norge, 22.7 i fjor, at ekstreme ytringer og handlinger kan føre til massedrap og fiendskap. Ekstremisme kan ramme hvor som helst og hvem som helst, og da er det viktig å svare, tiltale, ta ansvar og kjempe mot slike holdninger, uansett hvor de kommer fra.
  • Vi må være ærlige, tydelige og oppriktige i møte med ekstremisme.
  • Alt for mange tror at ekstremisme kan ties i hjel. Det er ikke bra nok å ta avstand fra dette "inne i oss selv". Vi må svare, vi må snakke og vi må møte de ekstremistiske holdningene, uansett hvor de kommer fra. Det er dette vi står sammen om i dag.