Historisk arkiv

Åpning av Bollywood Festival 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Lørenskog, fredag 7. september 2012

- Det er fint at Bollywood-festivalen er engasjert i samfunnsspørsmål, med seminarer med ulike temaer. I fjor var «æresdrap og ekstremisme» et tema og i år er det fokus på kvinner med seminaret «Jenter er like mye verdt». Bra!, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre bl.a. da han åpnet Bollywood-festivalen på Lørenskog.

Til åpningen av festivalen og til NRK.no, sa Støre bl.a.:

  • Takk for invitasjonen! Gratulerer med ti års jubileumsfest i år! Jeg merker meg også at indisk film fyller 100 år i år. Det er en stor glede for meg å være tilstede under en del av arrangementet som æresgjest.
  • Og Bollywood vet å lage fest! Bollywood gir oss en «virkelighetsflukt» som vestlig film vanskelig kan matche. Film handler om drømmer – farger – musikk – bilder – følelser.
  • Jeg ser av og til Bollywood-filmer på lange flyreiser og synes filmene har en intensitet vi knapt ser i vestlig film. Kjærlighet, lidenskap, omsorg til familien, tragedie. Bollywood-filmer spiller på hele følelsesregisteret og går på tvers av vestlige sjangere. Sansene våre blir «overfalt» i kinosetet gjennom dans, sang, farger og natur. Og kjærligheten vinner alltid til slutt… All dansen er kanskje av grunnene til at Bollywood-filmer engasjerer. Indiske menn, i alle fall i Bollywood, viser både følelser og danser «uhemmet». Her har vi norske menn noe å lære?
  • Jeg vet også at det ligger hundrevis med dugnadstimer, frivillig arbeid, bak denne festivalen. Takk til dere alle som har bidratt – med egen innsats eller økonomisk, eller begge deler.
  • Det er fint at Bollywood-festivalen er engasjert i samfunnsspørsmål, med seminarer med ulike temaer. I fjor var «æresdrap og ekstremisme» ett tema, og i år er det fokus på kvinner med seminaret «Jenter er like mye verdt». Bra!
  • Internasjonalt kultursamarbeid handler om å kommunisere verdier, identitet – og som nevnt i starten: drømmer – dette har dere laget et godt rom for.
  • Det er derfor en stor glede for meg å ønske lykke til med festivalen, med konsertene, danseforestillingene og med visningen av alle filmene!
  • Jeg håper flest mulig tar turen til Lørenskog i løpet av festivalen – som varer til 14. september. Bollywood-filmer er kanskje den enkleste måten å lære mer om – og også av – bl.a. India. Indias religiøse, kulturelle og sosiale mangfold er fascinerende, ikke minst fordi alt utspiller seg i så stor skala.