Historisk arkiv

Byens fremtid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Aftenposten, 9. desember 2012

- Jeg er helt enig med forskerne Inge Tvedten og Bjørn Enge Bertelsen at byene er nøkkelen til politisk og økonomisk utvikling, kampen mot fattigdom og miljø. Derfor gjør vi noe med det, skriver utviklingsminister Heiki Eidsvoll Holmås i dette innlegget.

Jeg er helt enig med forskerne Inge Tvedten og Bjørn Enge Bertelsen at byene er nøkkelen til politisk og økonomisk utvikling, kampen mot fattigdom og miljø. Derfor gjør vi noe med det.

I Aftenposten 3. desember vil forskerne støtte fattige i byer. Høstens stortingsmelding om Norge og FN understreker nettopp hvor viktig det er å løfte arbeidet med de store utfordringene rundt urbanisering. Vi vil vurdere å øke den norske bistanden gjennom FN og andre internasjonale organisasjoner for å forebygge og oppgradere slumområder.

Det gjør inntrykk å besøke folk som bor i slummen. Utviklingspolitikk som ikke ser oppgradering av slummen som del av en helhetlig by-, regional- og nasjonalpolitikk, blir irrelevant og lite effektiv. Ifølge FNs arbeidsgruppe om urbanisering har myndigheter verden over de siste 40 årene ignorert byslum. Eller når slummen ligger på verdifullt land: jevnet den med bulldosere.

Både vi som driver med utvikling og myndighetene må sammen styrke kunnskapen og få flere erfaringer. De globale byene har ofte ressursene til dette selv.