Historisk arkiv

Trenger debatt om Etiopia - en suksesshistorie

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Bistandsaktuelt, 19. mars 2012

- Etiopia er en afrikansk suksesshistorie. Ikke minst derfor trenger vi enda mer debatt om hvordan vi bruker bistanden til Etiopia, skriver miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i et innlegg i Bistandsaktuelt.

Etiopia er en afrikansk suksesshistorie. Ikke minst derfor trenger vi enda mer debatt om hvordan vi bruker bistanden til Etiopia.

Debatten om Etiopia er for ensidig og forenklet. Derfor er det bra at Bistandsaktuelt skriver om situasjonen i Etiopia (les her). Europa-direktør i Human Rights Watch, Jan Egeland er ikke i tvil om at det er viktig og riktig å gi bistand til landet. Etiopia har hjulpet mange fattige mennesker ut av sult, nød og elendighet. Det er jeg glad for at han mener. Men han advarer også mot for tett samarbeid med Etiopia.

Det er ingen som helst grunn til å legge skjul på at det er bekymringsfulle trekk ved menneskerettighetssituasjonen i Etiopia. Men jeg må få legge til at Etiopia er en afrikansk suksesshistorie. Det til tross for den bekymringsfulle situasjonen for menneskerettighetene. Landet har hatt enorm framgang de siste årene. På 20 år har barns mulighet til å gå på skole økt fra 32 prosent til 94 prosent. De har kommet langt i å oppnå FNs tusenårsmål om bekjempelse av hiv, aids og malaria, og å redusere den ekstreme fattigdommen. Etiopia er blant de landene som ligger an til å nå målet om en halvering av fattigdommen.

Det er bra at Human Rights Watch følger med og setter søkelys på programmer som ikke er gode nok. Norge har heller aldri støttet de programmene Egeland nevner. Vi har heller ikke støttet bosettingsprogrammene til etiopiske myndigheter.

Det er sunt at vi i Norge diskuterer bruken av bistandspengene. Det er bra at flere engasjerer seg i utenriks- og utviklingspolitikken. Likevel kunne jeg ønske meg enda mer debatt. Ikke minst om Etiopia. Norge bruker rundt 200 millioner kroner årlig i bistand til Etiopia. Det aller meste går gjennom FN og frivillige organisasjoner. Bare 10 prosent går direkte fra stat til stat. Den liberalkonservative regjeringen i Storbritannia har drastisk økt innsatsen i Etiopia til et nivå mange ganger Norges.

Det er heller ikke riktig at statsminister Meles Zenawi nekter internasjonale organisasjoner å jobbe i Etiopia, slik Høyres Ine Marie Eriksen hevder. Tvert imot jobber flere store hjelpeorganisasjoner i Etiopia i dag. Men begrensningene for de som jobber med menneskerettigheter, bekymrer meg.

Samtidig står jeg på min oppfatning om at Etiopia er inne i en rivende utvikling. Svært mye positivt skjer i landet. Etiopia er Afrikas lederland i klimakampen. De har en nøkkelrolle for å skape fred i Sudan og Somalia.

Det er mange sider av Etiopia som ikke kommer fram i mediebildet her hjemme. Samarbeidet med Etiopia øker, ikke minst på klimafeltet. Jeg håper vi etter hvert kan se en mer nyansert debatt, hvor flere fagfolk og organisasjoner bidrar med kunnskap om situasjonen i Etiopia.