Historisk arkiv

De uoppklarte drapene bekymrer oss

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i Aftenposten, 31. mars 2012

Norge har gjentatte ganger overfor russiske myndigheter uttrykt bekymring over manglende framgang i etterforskningen. Vi forventer at de skyldige stilles til ansvar, skriver statssekretær Torgeir Larsen om drapene på Ingebjørg Foss, Gunhild Myklebust og fire andre Røde Kors-medarbeidere i Tsjetsjenia 17. desember 1996.

Drapene på Ingebjørg Foss, Gunhild Myklebust og fire andre Røde Kors-medarbeidere i Tsjetsjenia 17. desember 1996 er en tragedie for familiene som ble rammet og et alvorlig angrep på internasjonalt humanitært engasjement. 

Jeg har stor forståelse for at Torberg Foss etterspør vårt engasjement i saken. Etterforskningen har nå pågått i over 15 år uten å ha ført fram.Også Stortinget er opptatt av at denne og andre saker skal forfølges. Senest i januar 2011ble saken tatt opp i spørretimen og besvart av utenriksministeren. At Torberg Foss ikke har fått svar på sitt eget brev til utenriksministeren beklager vi. Slik skal det ikke være, og Torberg Foss vil få svar.  

Norge har gjentatte ganger overfor russiske myndigheter uttrykt bekymring over manglende framgang i etterforskningen. Vi forventer at de skyldige stilles til ansvar. Vi mottok senest i mars i fjor forsikringer om at etterforskningen fortsetter. På spørsmål får vi forsikringer om at drapet på Ingebjørg Foss og de andre Røde Kors –medarbeiderne er en forbrytelse som ikke har noen foreldelsesfrist. Vi legger derfor stadig til grunn at saken etterforskes. Vi har gjort det klart at vi forventer å holdes informert om etterforskningen av russiske myndigheter.  

Norske myndigheter har foreløpig ikke funnet grunn til å feste lit til påstandene fremsatt i den britiske avisen ‘The Times’ i november 2010, som Foss viser til. Heller ikke dialogen med ICRC eller kontakter med andre berørte myndigheter har ført til nye opplysninger. Hvis ny troverdig informasjon skulle dukke opp, vil vi selvsagt forfølge den informasjonen. 

Det er riktig at Norge har et bredt samarbeid med Russland, men vårt samarbeid forhindrer oss ikke i å ta opp menneskerettigheter og demokrati, også på politisk nivå. Heller tvert i mot. Jeg deler bekymringen for svak rettssikkerhet for menneskerettighetsforsvarere og andre aktører i russisk samfunnsdebatt. Drapet på Politkovskaja er tatt opp ved flere anledninger, og  vi tok sist opp vår bekymring for manglende oppklaring av omstendighetene rundt advokat Sergej Magnitskijs dødsfall i russisk varetekt i 2009. 

Det er i Norges interesse å ha et bredt og godt samarbeid med Russland, men  det er også i vår interesse at Russland følger de internasjonale forpliktelsene de har påtatt seg - blant annet gjennom Europarådet. Vår dialog om menneskerettigheter og vår støtte til demokratiutvikling i Russland er en viktig del av det brede bilaterale samarbeidet mellom Norge og Russland. 

Vi vil fortsette å fremheve betydningen av et sterkt forsvar av menneskerettigheter og demokratiutvikling i vår kontakt med russiske myndigheter, herunder viktige enkeltsaker som bekymrer og angår oss spesielt. De uoppklarte drapene i Tsjetsjenia er en slik sak.