EØS-avtalen består
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Kronikk i VG 19.10.2012
Tale/innlegg | Dato: 19.10.2012
- EØS-avtalen har vært – og er – viktig for utviklingen i norsk økonomi og næringsliv. Vi jobber hver dag for å benytte de mulighetene og det handlingsrommet avtalen gir for å sikre norske interesser på alle områder, ikke minst innen arbeidslivet, skriver utenriksminister Eide i en kronikk i VG 19. oktober.
EØS-avtalen har tjent Norge godt i snart 19 år. Avtalen er inngangsbilletten til EUs indre marked. Regjeringen forsvarer avtalen hver eneste dag.
***
EØS-avtalen har vært – og er – viktig for utviklingen i norsk økonomi og næringsliv. Vi jobber hver dag for å benytte de mulighetene og det handlingsrommet avtalen gir for å sikre norske interesser på alle områder, ikke minst innen arbeidslivet.
Forsvarer avtalen
VG ba på lederplass onsdag 17. oktober regjeringen om å stå opp for å forsvare EØS-avtalen. Svaret er at vi gjør dette hver eneste dag; hjemme i Norge, i Brussel og i andre europeiske hovedsteder.
For en uke siden la regjeringen frem stortingsmeldingen om Norges avtaler med EU. Her staker vi ut kursen for europapolitikken for tiden fremover.
Jeg vil trekke frem tre hovedbudskap i meldingen.
For det første legger Regjeringen til grunn for vår politikk det avtaleverket vi har i dag: EØS-avtalen, vår tilknytning til Schengensamarbeidet og våre øvrige avtaler med EU. Den har gitt norske borgere og virksomheter adgang til det indre markedet i Europa. Over tre firedeler av vår eksport går til det europeiske markedet. Ingen land er så nært knyttet til EU uten å være medlem som oss. Norge er derfor gjennomgående tjent med utvikling av felles regler og standarder for virksomheten i det europeiske samarbeidet.
Det andre hovedbudskap er å forvalte avtalene med våre europeiske partnere på en måte som bidrar til gode fellesløsninger samtidig som vi ivaretar norske interesser på en sterk og klar måte. Derfor vil vi aktivt bruke de muligheter og handlingsrom som avtalene gir oss for å sikre norske interesser. Dette gjelder både mulighetene til å påvirke innholdet i regelverk, og i gjennomføring av regelverk her hjemme. Dette er et kjernepoeng i meldingen.
Gjennom tydelige politiske prioriteringer, og aktivt arbeid tidlig i regelverksutviklingen kan Norge påvirke beslutninger, selv om vi ikke har stemmerett. Norge har vist dette tidligere blant annet i arbeidet med Forbrukerrettighetsdirektivet og Pasientrettighetsdirektivet, og ikke minst i nordområdepolitikken.
Vi har i tillegg et handlingsrom når vi innfører EUs regler i norsk lovgivning. Det handlingsrommet har vi brukt i mange saker for å ivareta norske interesser, et godt eksempel er sikring av hjemfallsretten.
For det tredje, ønsker vi å styrke debatt om europapolitikken og bli klarere på våre politiske prioriteringer.
Jeg ønsker all debatt om EØS og EU velkommen. Det er naturlig at et forhold som er så tett og mangfoldig som Norges forhold til Europa inspirerer til debatt. EU og EØS angår oss alle. EØS er et godt og solid kompromiss mellom rettigheter og plikter i vårt forhold til Europa. At det ligger et kompromiss til grunn er viktig å forstå når vi diskuterer avtalen.
EØS-avtalen gir oss både muligheter og utfordringer som vi må håndtere.
Det er selvsagt en utfordring at vi ikke sitter rundt bordet når vedtak om regelverk for det indre markedet fattes i Brussel. Dette er et valg flertallet tok i 1994, og medlemskap i EU står ikke på dagsordenen. Samtidig har det gjennom fem Storting vært massivt flertall for at vår tilknytning er basert på EØS. Spørsmålet blir da hvordan vi best kan jobbe for å sikre norske interesser, gitt den tilknytningsformen vi har valgt.
I Norge er det mye oppmerksomhet om arbeidsliv i EØS-debatten. Arbeidsinnvandringen fra EØS-området har bidratt til norsk velstand, men den har også skapt utfordringer. Det er avgjørende at videreutviklingen av det indre marked skjer på grunnlag av et høyt beskyttelsesnivå for arbeidstakere. Erfaringen viser at de landene som kombinerer gode rammebetingelser for bedriftene, et velordnet arbeidsliv med gode standarder og god dialog mellom arbeidslivets parter også er de mest konkurransedyktige.
Modellen består
For Regjeringen er det avgjørende å videreføre den norske arbeidslivsmodellen. Dette innebærer å fortsette trepartssamarbeidet og mulighet til effektiv håndhevels av norske regler knyttet til lønns og arbeidsvilkår. Med de store utfordringer som verdens og Europas økonomi står overfor er det avgjørende for oss å hegne om vår modell. Dette er en prioritet for denne regjeringen og jeg mener vi best gjør dette innenfor EØS-avtalen i samarbeid med EU.
Regjeringen tar norske interesser på alvor. Vår europapolitikk baserer seg derfor på EØS-avtalen og de øvrige avtalene vi har med EU. Dette tjener norske interesser.
EØS-avtalen har tjent Norge godt i snart 19 år. Avtalen er inngangsbilletten til EUs indre marked. Regjeringen forsvarer avtalen hver eneste dag.