Historisk arkiv

Etikk og samfunnsansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Tekst til bilag til Dagens Næringsliv, oktober 2012

I en stadig mer globalisert verden trenger vi klare etiske retningslinjer for næringslivets samfunnsansvar. OECDs retningslinjer for flernasjonale selskap er et godt eksempel på dette, skriver utenriksminister Espen Barth Eide.

I en stadig mer globalisert verden trenger vi klare etiske retningslinjer for næringslivets samfunnsansvar. OECDs retningslinjer for flernasjonale selskap er et godt eksempel på dette.

Regjeringen har forpliktet seg til at Norge skal være ledende i arbeidet for globale standarder for næringslivets samfunnsansvar. Utenriksdepartementets innsats på feltet gjøres blant annet gjennom initiativ i FN og i samarbeid med LO og NHO.

Bedrifter er ikke bare aktører i et marked, men også en del av en kultur, et lokalsamfunn og et politisk system. Norske selskapers valg av underleverandører og lokalt innhold, vektlegging av arbeidstakerrettigheter og åpenhet kan være av stor betydning for et lands utvikling.

Ved å utvise samfunnsansvar kan bedrifter være med på å fremme viktige norske utenrikspolitiske målsetninger, som å bidra til utvikling og å bekjempe fattigdom.

Bedrifter kan også bidra til å styrke Norges internasjonale omdømme. Godt omdømme ute tar lang tid å bygge opp og kort tid å bryte ned. Forbrukere og investorer har stigende forventninger til at næringslivet tar hensyn til samfunnet det er en del av. Å ta samfunnsansvar kan i så måte være en konkurransefordel.