Historisk arkiv

Hilsen til Forskningsrådets nordområdekonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Longyearbyen, Svalbard, 27. november 2012

- Vi trenger innovasjon. Vi trenger kompetanse og kunnskap. Det er derfor dere er samlet nå – og jeg er veldig glad for det arbeidet dere alle gjør på dette området, sa utenriksminister Eide i sin hilsen til Forskningsrådets konferanse på Svalbard.

Det er en stor glede for meg å få lov å hilse Forskningsrådets nordområdekonferanse i Longyearbyen.

Jeg skulle veldig gjerne vært sammen med dere på Svalbard i dag, men jeg er altså i Brussel på møter i EØS-rådet og i Nato – så da må jeg hilse på denne måten (video) i stedet.

Jeg setter stor pris på det arbeidet som Forskningsrådet gjør. Nordområdene er regjeringens viktigste satsingsområde – og det har det vært siden 2005. Det betyr veldig mye for Utenriksdepartementet, men det betyr også veldig mye for hele norsk offentlig forvalting.

Vi har gjennom de siste årene lagt til grunn et godt rammeverk for fred, fordragelighet og positivt samarbeid mellom partene i nord. Vi har fått en forståelse for havrettens betydning. Vi har styrket Arktisk Råd. Og vi har bidratt til at samtlige land i Arktis nå har sine nordområdestrategier.

Det er også en glede å kunne konstatere at Norge var først ute. Og kort tid etter vår første melding om nordområdene kom også Forskningsrådet med sin plan og strategi. Forskningsrådet har vært en viktig bidragsyter hele veien. Det setter jeg veldig stor pris på. – For vi er opptatt av at kunnskap skal være navet i nordområdepolitikken.

Det rammeverk – de muligheter – vi nå har fått, skal vi utnytte til å bygge opp en energiregion i nord. Til å få til et nytt industrieventyr i nord. Til å utnytte ressursene i havet og på land – herunder mineraler og andre naturressurser. Og til å gjøre det på en måte som bidrar til at folk i landsdelen og folk i hele Norge får del av dette.

Da trenger vi forskning. Vi trenger innovasjon. Vi trenger kompetanse og kunnskap. Det er derfor dere er samlet nå – og jeg er veldig glad for det arbeidet dere alle gjør på dette området.

Jeg gratulerer Forskningsrådet – jeg gratulerer direktør Arvid Hallén – med å stå i spissen for dette arbeidet. Og jeg vil rett og slett ønske dere en riktig god konferanse. Jeg skulle gjerne vært der, og jeg gleder meg til å høre om resultatene.

****

(Teksten er basert på en avskrift av et videoopptak)