Historisk arkiv

Grenseløst grensesamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i Nordlys, 30. mai 2012

Norge er det første land i Europa som åpner sin grense mot Russland for visumfri ferdsel. Fra 29. mai var grenseboerbeviset mellom Norge og Russland et faktum, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norge er det første land i Europa som åpner sin grense mot Russland for visumfri ferdsel. Fra 29. mai er grenseboerbeviset mellom Norge og Russland et faktum.

Ordningen innebærer at innbyggerne i et område innenfor 30 kilometer på hver side av grenselinjen kan krysse grensen og oppholde seg på den andre siden uten visum, bare med et grenseboerbevis.

Russland har generalkonsulat i Kirkenes, midt i grenseområdet, mens det norske generalkonsulatet ligger i Murmansk, 250 kilometer fra grensen mot Norge. For at ordningen skal bli lett tilgjengelig for folk flest, har vi derfor besluttet å opprette et honorærkonsulat i Nikel. Vi vil også samme dag som ordningen trer i kraft - 29. mai - og i perioder utover dette, motta søknader i flere russiske byer i grenseområdet.

I de 21 årene som er gått siden Sovjetunionens oppløsning, har Norge arbeidet for å styrke kontakten med Russland i grenseområdet. Vi har vært enige om målet, og Stortinget har bevilget penger til mange ulike samarbeidsprosjekter.

Og mye er oppnådd. Befolkningen i nord har gjenopptatt kontakten over grensen, etter 70 år med jernteppe. Vi ser nå en skog av kontakt - venner og familierelasjoner over grensen, kulturutveksling, handel begge veier, næringssamarbeid og fagsamarbeid. Vi venter et mer vanlig naboforhold. Grenseboerbevis betyr at rundt 50.000 personer - 9000 nordmenn, og 40.000 russere - kan krysse grensen visumfritt i 15 dager ad gangen. Schengen-regelverket som Norge er bundet av, avgrenser den visumfrie sonen til 30 kilometer inn på hvert lands territorium. Derfor omfattes dessverre ikke hele Sør-Varanger kommune, slik vi ville ønske. Men dagens ordning må ses kun som et første skritt. Det langsiktige målet er full visumfrihet med Russland.

I Kirkenes står russiske besøkende allerede for anslagsvis 100 millioner kroner av varehandelen årlig. Med grenseboerbevis vil det bli enda lettere å dra over grensen for å handle. Og jeg håper selvfølgelig også at russisk næringsliv vil benytte sjansen til å selge sine varer til nordmenn i grensenære byer som Nikel og Zapoljarnyj.

Arbeidet for å styrke samarbeidet med Russland er en viktig del av regjeringens nordområdesatsing. Nord-Norge ligger i sentrum for de nye mulighetene som kommer til syne. Mange av mulighetene kan bare møtes i samarbeid med Russland. Og de kan bare møtes med kunnskap.

Grenseboerbevis og visumlettelser er viktige bidrag for å bygge ned barrierene i nord, til beste for land og folk.