Historisk arkiv

Noen ord om hva Norge gjør for å støtte arbeidet for barn i krig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Hilsen til et ressurshefte i regi av Press, Redd Barna Ungdom, 4. februar 2012

Kjære deltakere, kjære Redd Barna Ungdom,

Regjeringen legger stor vekt på arbeidet for barns rettigheter – særlig i forhold til barn i væpnet konflikt.

Barns beskyttelsesbehov i væpnet konflikt er avhengig av et sterkt internasjonalt rammeverk som kartlegger overgrep og legger det nødvendige presset på krigførende parter, enten de er nasjoner eller f.eks. mindre geriljagrupperinger.

Derfor støtter Norge spesielt opp om FNs spesialrepresentant for barn i væpnet konflikt sitt mandat i internasjonale fora – som FNs menneskerettighetsråd og FNs generalforsamling – og i konkrete konfliktsituasjoner.

Jeg er bekymret over tendensen til væpnede angrep mot sivile installasjoner som sykehus og skoler. Dette rammer barn spesielt. Norge satser derfor på å styrke barns rett til utdanning i konfliktsituasjoner – blant annet gjennom støtte til Unicefs overvåknings- og rapporteringsmekanisme for oppfølging av Sikkerhetsrådets resolusjon 1882. FN har nylig vedtatt en ny resolusjon om retten til utdanning i krisesituasjoner. Den understreker at beskyttelse av skoler og retten til utdanning i krisesituasjoner skal være en nøkkelprioritet for det internasjonale samfunnet og alle FNs medlemsland. Denne vil Norge følge opp.

Selv om det er helt uakseptabelt at barn i det hele tatt skal kunne rammes av væpnede konflikter, er det imidlertid viktig å understreke de fremskritt som – tross alt – er gjort de siste årene. FNs spesialrepresentant for barn og væpnet konflikt rapporterer om at omkring 10.000 barnesoldater har blitt frigitt nå, blant annet som følge av at væpnede grupper har forpliktet seg gjennom handlingsplaner. Igjen er det internasjonale rammeverket for å avdekke og gå i dialog med væpnede grupper av avgjørende betydning.

I tillegg til å støtte sentrale FN-organer som Unicef støtter Norge viktige organisasjoner som Coalition against child soldiers, som spiller en viktig rolle i å sette barn og væpnet vold på den internasjonale dagsorden, i tillegg til mange norske og internasjonale frivillige organisasjoner som jobber bredt med barns rettigheter, inkludert i væpnet konflikt.

Det er dessuten viktig at grupper som står for grove overgrep mot barn i væpnet konflikt – inkludert seksualisert vold – ansvarliggjøres. Overvåkings- og rapporteringsmekanismen er avgjørende for dette arbeidet, men begrensninger på tilgang for observatører hindrer at den blir så effektiv som vi skulle ønske. Norge er derfor opptatt av å støtte direkte tiltak for å implementere denne mekanismen så effektivt som mulig.

På et overordnet, internasjonalt nivå bør så mange land som mulig ratifisere tilleggsprotokollen om barn i væpnet konflikt og gjøre det til et universelt mål for hele verdenssamfunnet.

Det er viktig at Redd Barna Ungdom setter dette temaet og andre viktige saker på sin dagsorden på seminarer og i andre sammenhenger.