Lett er det ikke
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Artikkel i Bergens Tidende, 8. juni 2012
Tale/innlegg | Dato: 08.06.2012
Om noen få dager reiser jeg til Rio for drøfte de store spørsmålene med ledere fra alle verdens land: Hvordan kan vi skape fortsatt økonomisk vekst som tar hensyn til miljø og klima? Og hvordan kan vi sikre mer rettferdig fordeling så veksten kommer også de fattige til gode, spør utviklingsminister Heikki Holmås.
Om noen få dager reiser jeg til Rio for drøfte de store spørsmålene med ledere fra alle verdens land: Hvordan kan vi skape fortsatt økonomisk vekst som tar hensyn til miljø og klima? Og hvordan kan vi sikre mer rettferdig fordeling så veksten kommer også de fattige til gode?
Norge satser store penger på regnskogen i Brasil. Der har BT rett når de skriver om klimakrise. Vi gjør det fordi skog hindrer farlige klimautslipp. Å kutte ned og brenne skog er like ille for klimaet som å brenne olje og gass. Brasil har redusert avskogingen med 70 prosent de siste sju åra. Slike resultater er vi villige til å betale for. Vi må være med å sponse de landa som er villige til å ta vare på naturen sin for oss alle. Det er bare ett av temaene for FNs internasjonale toppmøte om bærekraftig utvikling i Rio. Andre viktige diskusjoner vil dreie seg om energi, mat og likestilling mellom kvinner og menn.
I Rio blir det også viktig å få med verdens land på nye mål for en bedre verden. Vi ønsker at det skal være bærekraftsmål som gir både rike og fattige land noe å strekke seg etter. Målene kan bidra til å blåse nytt liv i engasjementet for bærekraftig utvikling. De kan hjelpe oss å omsette i praksis erkjennelsen av at miljø og utvikling må fremmes samtidig. Det må lønne seg å bruke mer klimavennlig teknologi. Det må lønne seg å ta bedre vare på den maten som produseres.
De rike landene må ta den største delen av regningen. Og vi må samarbeide med fattige land slik at de kan velge løsninger som gjør dem rikere på en mest mulig miljøvennlig måte. Lett er det ikke. Men vi håper toppmøtet i Rio kan bringe oss et lite skritt framover.