Historisk arkiv

Medaljetildeling - Operational Mentoring and Liaison Team 11 (OMLT 11)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Fanehallen, Akershus, 13. april 2012

Utenriksminister Jonas Gahr Støres tale ved medaljetildeling 13. april 2012 – Operational Mentoring and Liaison Team 11 (OMLT 11), Fanehallen, Akershus.

Utenriksminister Jonas Gahr Støres tale ved medaljetildeling 13. april 2012 – Operational Mentoring and Liaison Team 11 (OMLT 11), Fanehallen, Akershus 

Sjekkes mot fremføringen

 

Soldater,  

Kjære alle sammen,

Det er med ydmykhet og takknemlighet jeg ønsker dere alle velkommen hjem. Og det er med respekt og anerkjennelse jeg vil takke dere for den viktige innsatsen dere har gjort i Afghanistan på vegne av oss alle. Det er viktig for oss som fattet den politiske beslutningen om deltakelse også å se dere komme hjem. Bak OMLT 11 skjuler det seg mennesker. Flotte representanter for Norge. Velkommen hjem! 

Som mentorer og veiledere for den afghanske hæren har dere i en svært viktig fase gjort afghanerne enda bedre i stand til selv å planlegge og gjennomføre militære operasjoner i et krevende sikkerhetslandskap. Sammen med andre deler av de afghanske sikkerhetsstyrkene skal de om ikke mange månedene stå på egne ben i sin utdanning, trening og håndtering av eget lands sikkerhet. På grunn av nettopp dere, står de nå bedre rustet til akkurat dette. Jeg har reist i Afghanistan jevnlig. Det går i riktig retning, men det er en krevende vei.

Sikkerheten i Faryab provins vil om ikke lenge - helt og fullt ivaretas av afghanerne selv. Innen utgangen av 2014 vil ansvaret for sikkerhet og stabilitet i hele landet være fullstendig overført til de afghanske sikkerhetsstyrkene. Dere som i dag står her for å motta medalje for innsatsen, har i stor grad bidratt til å gjøre dette mulig. Det skal dere ha all honnør for.

Dere har vært villige til å gå inn i et risikofylt og krevende oppdrag for å skape et bedre liv for andre mennesker. Intet mindre. Den innsatsen betyr mye for den afghanske befolkningen. For oppbyggingen av den afghanske hæren, er innsatsen deres avgjørende.

Denne måten å bygge kapasitet på er i ferd med å bli den prioriterte metoden på militær side i ISAF. Dette har jeg selv opplevd gjennom mine besøk til Afghanistan siden jeg ble utenriksminister i 2005. Nettopp dere, som har levd sammen med de afghanske soldatene, og gått i strid side om side med dem, har oppnådd stor respekt og tillit hos deres afghanske partnere. Det står det særlig stor respekt av.

De personlige relasjonene som bygges opp mellom nordmenn og afghanere, er et viktig grunnlag for de gode resultatene. Dere skal vite at vi vet det er krevende. Og forutsetter at dere har personlige egenskaper som går utover det som vanligvis kreves av en god soldat.

Dere har hatt ansvaret i en periode med store utfordringer. Under operasjonene har OMLT 11 blant annet hatt sitt hovedfokus på å følge planprosessene fra brigadenivå ned til kompaninivå, og dere var involvert i operasjonen på Russian Hill.

Dere har løst oppdragene på en utmerket måte. Nå har dere viktige og unike historier å fortelle og dele til Forsvaret, deres nærmeste og til det norske folk.

Mange av dere som står her nå har fått opplevelser som vil prege dere i tiden framover. Derfor vil jeg oppfordre dere til å ta vare på nettverket og kameratskapet dere har fått i felt, i tillegg til at dere kan benytte dere av den oppfølging som Forsvaret og det offentlige skal bistå med. Vi er også oss det ansvaret bevisst.

Er det noe som virkelig ligger regjeringen og meg på hjertet, så er det nettopp dette: At dere som har vært ute i utenlandsoperasjoner skal få den støtten og den anerkjennelsen dere fortjener.

Jeg er glad for å se så mange her i dag som vil være med å ønske sine kjæreste velkommen hjem og takke for innsatsen. Jeg vil også takke dere. Dere har levd med påkjenninger før, under og etter et krevende utenlandsoppdrag for en av deres nærmeste. Jeg vil at dere skal vite – at vi vet – at dere spiller en veldig viktig rolle hjemme med å støtte soldatene mens de er ute. Takk for den støtten dere gir. Verdien av den kan egentlig ikke måles eller uttrykkes med ord.

Selv om dere som står her nå har vært utsatt for tøffe påkjenninger, så vet jeg at de aller fleste av dere bringer verdifulle og positive opplevelser med dere hjem. Dere har fått kunnskap og erfaringer som svært få har. Og dere har gjort en innsats som dere kan være svært stolte av.

Jeg er overbevist om at den høye oppslutningen om oppdraget i den norske befolkning, er et resultat av måten dere har utført tjenesten på. Oppslutningen i vårt land er faktisk høyere enn i de fleste andre land som deltar i Afghanistan. Vi kan stå oppreist. Jeg vil takke hver enkelt av dere for innsatsen. Den har bidratt til at vi har kommet ett skritt videre på veien mot fred og trygghet i Afghanistan. De medaljene dere får er velfortjente.  

Tusen takk for oppmerksomheten.