Norges arbeid med internasjonale menneskerettighetsspørsmål
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Åpent møte med det sivile samfunn («NGO-forum» på menneskerettighetsområdet) i Oslo 17. september 2012
Tale/innlegg | Dato: 17.09.2012
Åpent møte med det sivile samfunn («NGO-forum» på menneskerettighetsområdet) i Oslo 17. september 2012.
Utenriksminister Jonas Gahr Støres baserte sin innledning på disse punktene:
- Velkommen til møtet. Viser til brevet fra NGO-forum av 27. august i år hvor det etterlyses større åpenhet og deltakelse for frivillige organisasjoner i spørsmål som gjelder Norges internasjonale menneskerettighetsforpliktelser.
- Jeg er enig i at det er viktig med åpenhet om Regjeringens menneskerettighetsarbeid. Grunnlaget for vurderingene blir tryggere når berørte personer og institusjoner som har kunnskap og informasjon om sakene og hatt anledning til å presentere sitt syn.
- Som dere har sett av mitt svarbrev av 30. august, er jeg er imidlertid uenig i at spørsmål knyttet til Norges internasjonale forpliktelser på menneskerettighetsområdet behandles i lukkede prosesser og at konsultasjonene skjer så sent i prosessen at beslutningene i realiteten er tatt.
- I to sentrale menneskerettighetsprosesser har vi opprettet arbeidsgrupper som er instruert om å konsultere bredt og møte sivilt samfunn: arbeidsgruppen som utredet spørsmål knyttet til eventuell ratifikasjon av den valgfrie protokollen til FNs torturkonvensjon, og den nylige opprettede arbeidsgruppen som skal utrede endringer av Norges nasjonal institusjon.
- To viktige menneskerettighetssaker har også nylig vært gjenstand for alminnelig høring. Dette gjelder arbeidsgruppens rapport om ratifikasjon av valgfri protokoll til FNs torturkonvensjon, og utredningen av virkninger av norsk tilslutning til tilleggsprotokollen om individklageordning til FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. Formålet med høringsprosesser er nettopp å sikre at berørte aktører gis anledning til å gi sine synspunkter før beslutning tas.
- Sist, men ikke minst, vil jeg fremheve UPR-prosessen som plattform for dialog mellom sivilt samfunn og myndighetene om sentrale menneskerettighetsspørsmål. Norge leverte nettopp en midtveisrapport som viser status for gjennomføringen av anbefalingene fra FNs menneskerettighetsråd. Dette var en grundig rapport hvor sivilt samfunn ble gitt full anledning til å spille inn både til rapporten og til veien videre i sentrale menneskerettighetsspørsmål.
- Norge skal levere sin neste UPR-rapport til FN i februar 2014 hvor det skal redegjøres for både for hvordan man har fulgt opp anbefalingene fra første runde og for nye utfordringer og utviklingstrekk på menneskerettighetsområdet. Forberedelser til neste UPR-runde vil igangsettes medio 2013. Jeg vil oppfordre sivilt samfunnet til å delta aktivt i denne prosessen.
- I sum: Jeg mener både organisasjonene blir godt informert om hvordan vi jobber med menneskerettighetsspørsmål, og dere blir gitt muligheter til å uttale dere og bli hørt. Jeg kan også forsikre om at synspunktene fra dere blir grundig vurdert, selv om myndighetene i noen saker lander på et syn som ikke er sammenfallende med deres. Jeg ser fram til å høre deres synspunkter.