Historisk arkiv

Nasjonal ekspert-konferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

(Samtlige norske nasjonale eksperter i EU, samt bedrifter, organisasjoner, partene i arbeidslivet, regionkontorer, etc.), Brussel, 26.11.12

- Til dere som er de nasjonale ekspertene: Meldingen til Stortinget viser den ressurs dere representerer, der det legges vekt på at departementene utvikler en mest mulig strategisk tilnærming til bruken av ordningen. Dette gjelder alt fra rekruttering, valg av tjenestested, kontakt under oppholdet og ikke minst bruk av kompetansen etter hjemkomst, sa utenriksminister Eide i sin tale i Brussel 26. november.

 Sjekkes mot framføringen  

  • Glad for å se at så mange nasjonale eksperter har kunnet prioritere å delta på denne samlingen i dag. Det er også gledelig å se så mange representanter for det norske miljøet i Brussel. Dere spiller på hver deres måte en viktig rolle i norsk europapolitikk. Kommer litt mer tilbake til det, men først noen ord om meldingen. 

(Hovedbudskap i meldingen)  

  • For litt over en måned siden oversendte Regjeringen en melding til Stortinget om EØS-avtalen og Norges øvrige avtaler med EU.  
  • Meldingen er viktig fordi den gjør opp status for hvor vi er nå. Den slår fast at Regjeringens hovedgrunnlag for europapolitikken fortsatt vil være EØS-avtalen. Norge er gjennomgående tjent med utvikling av felles regler og standarder for virksomheten i det indre marked. Regjeringen vil benytte seg av de muligheter og handlingsrom avtaleverket med EU gir oss til å sikre norske interesser.  
  • Meldingen slår videre fast at EØS har oppfylt hovedmålsettingen om likebehandling og forutsigbarhet i det indre marked. EØS har gjort det vi ba EØS om å gjøre. Den har noen demokratiske utfordringer, men dette har vært klart helt fra inngåelsen, og forankret i Stortinget gjennom fem stortingsperioder. I hele denne perioden har vi hatt et massivt flertall i Stortinget for EØS!
  • Det er regjeringens vurdering at EØS-avtalen har vært – og er – svært viktig for utviklingen i norsk økonomi, næringsliv og utenrikshandel. Meldingen legges frem i en tid der Europa preges av økonomisk krise. Norge har så langt vært skånet for de verste stormkastene. Men utviklingen i EU og landene i EØS-området har stor betydning for Norge og norske interesser. Det er i norsk interesse at det europeiske integrasjonsprosjektet lykkes.  
  • Norge er avhengig av et godt og robust internasjonalt rammeverk. EU er vårt viktigste marked. I 2011 gikk over fire femdeler av vår eksport til EU (inkl. olje og gass), og 63 % av vår import kom fra EU. Og på investeringssiden; i 2010 gikk om lag 2/3 av norske bedrifters direkte investeringer i utlandet til EU, mens investorer fra EU stod for om lag 2/3 av de utenlandske investeringene i Norge. (Og for Statens Pensjonsfond utland er halvdelen plasser i Europa.) En god og stabil utvikling i EU er godt for Norge!  
  • EØS-avtalen har gitt økt arbeidsinnvandring. Den utenlandske arbeidskraften har bidratt til vekst i produksjon og sysselsetting, særlig i distriktene, og sikring av norsk velferd. Men også stilt oss overfor enkelte utfordringer på arbeidsmarkedet.  
  • Meldingen legges også frem i en tid med mer europapolitisk debatt enn på lenge. NOU 2012: 2 «Utenfor og innenfor» har bidratt til både økt kunnskap og debatt. I tillegg bidrar utviklingen i EU, den nordiske velferdsmodellen og arbeidsliv og tildelingen av fredsprisen til økt debatt om EU og vårt forhold til EU. 

(Om samarbeidet utenom EØS) 

  • Norge og EU har utviklet samarbeidet også på områder utenfor EØS, både på justis- og utenriksområdet. Felles utfordringer når det gjelder grensekryssende kriminalitet og migrasjon gjør det nødvendig med et tett samarbeid på justisfeltet. Vi vil derfor bygge videre på Schengen-samarbeidet og de øvrige avtalene vi har med EU på justisområdet.  
  • Norge og EU har også utviklet et godt samarbeid på det utenriks- og sikkerhetspolitiske feltet. Vi deler felles verdier og syn med EU i mange utenrikspolitiske spørsmål. Vi vil videreutvikle dette samarbeidet, både på områder av strategisk betydning for Norge, og på felt der vi sammen kan gi positive bidrag til internasjonalt samarbeid, som:  
  • demokratibygging og menneskerettigheter,
  • klima og miljø,
  • internasjonal bistand
  • og freds- og forsoningsarbeid. 
     
  • Samtidig har Norge, fordi vi ikke er medlemmer av EU, et utenrikspolitisk handlingsrom som vi aktivt bruker. Et eksempel er vårt arbeid med Myanmar. 

(Arbeidet for å sikre norske interesser) 

  • Regjeringen vil aktivt bruke de muligheter som EØS-avtalen og de andre avtalene gir oss for å sikre norske interesser.  
  • Dette gjelder både mulighetene til å påvirke innholdet i regelverk, og i gjennomføring av regelverk i Norge. Dette er et kjernepoeng i meldingen.  
  • Dette forutsetter et aktivt norsk engasjement i de tidlige fasene av regelverksarbeidet. Dere her i dag er sentrale aktører for å bidra med dette innenfor den rammen dere arbeider i.  
  • Meldingen varsler ingen kursendring, men en økt bevissthet og kunnskap om hvilket handlingsrom som til enhver tid har.  
  • Regjeringen vil arbeide for å ivareta norske interesser i hele bredden av Norges forbindelser med EU. Samtidig er det viktig å prioritere for å oppnå resultater.  I meldingen gjøres rede for 6-7 områder som vil bli viet særlig oppmerksomhet fremover. Et av områdene som det er mest diskusjon om akkurat nå, er arbeidsliv.  
  • La meg knytte noen kommentarer til arbeidsliv og EØS: Det har vært fremmet synspunkter fra enkelte hold om å ta ut bestemmelsene med betydning for norsk arbeidsrett av EØS-avtalen. Deltakelse i det indre marked, med de fire friheter, utgjør en helhet. Å ta arbeidslivsdelen ut av EØS-avtalen, vil være det samme som å ta ut to av de fire friheter, nemlig fri bevegelse av tjenester og personer.  Erfaringen viser at EØS-avtalen ikke har begrenset forutsetningene for en ambisiøs nasjonal velferdspolitikk. Den norske arbeidsmarkedsmodellen har stått seg godt.  
  • Når det er sagt, vil jeg understreke at Regjeringen tar bekymringen om arbeidstakernes rettigheter på alvor, og at vi er opptatt av å sikre at de økonomiske frihetene ikke skal gå på bekostning av arbeidstakerrettigheter. 
  • Vi ønsker å arbeide aktivt for at den videre utviklingen av det indre marked som Norge er en del av gjennom EØS, skjer på grunnlag av et høyt beskyttelsesnivå for arbeidstakere.

(God dialog) 

  • Regjeringens mål er å føre en åpen europapolitikk, som nettopp inviterer til debatt og dialog. Meldingen legger avgjørende vekt på utforming av norske synspunkter skal være basert på åpne og inkluderende prosesser og i tett dialog med berørte parter. Det vil både kunne øke kvaliteten på norske posisjoner, bidra til økt politisk bevissthet om saker under utvikling i EU og styrke kvaliteten på det norske arbeidet i Brussel.  
  • I meldingen tar vi innover oss to forhold; for det første at norske interessegrupper må kobles nærmere til de nasjonale prosessene – med f.eks. bruk av referansefora og større åpenhet rundt administrasjonens arbeid. For det andre; at også de ulike interessegruppene er aktive med i sine europeiske paraplyorganisasjoner for å fremme felles interesser. Her er dere en ressurs; et stort nettverk på europeisk nivå å bygge videre på.  
  • Regjeringen ønsker å styrke det demokratiske grunnlaget for utformingen av norsk europapolitikk gjennom økt engasjement og debatt om EU og EØS. Bedre informasjon og kunnskap om Norges avtaler med EU i det norske samfunnet står sentralt. 

(Bedre bruk av nasjonale eksperter) 

  • Til dere som er nasjonale ekspertene vil jeg si følgende: Meldingen tar inn over seg den ressurs dere representerer Det legges vekt på at departementene utvikler en mest mulig strategisk tilnærming til bruken av ordningen. Dette gjelder alt fra rekruttering, valg av tjenestested, kontakt under oppholdet og ikke minst bruk av kompetansen etter hjemkomst.  
  • En kan også merke seg at ordningen foreslås utvidet slik at lokale og regionale myndigheter også kan få mulighet til å sekondere nasjonale eksperter og hospitanter til Kommisjonen.  Det vil være viktig at dette blir kjent for de som arbeider på lokalt plan.  
  • God bruk av ordningen med nasjonale eksperter vil nå bli knyttet til den generelle oppfølgingen av meldingen i nær dialog med andre departement og etater. Jeg viser her til nærmere informasjon under seminaret her i dag.   
  • Til slutt, jeg er glad for å meddele at for ett av punktene i meldingen; ny nasjonal ekspert i Europaparlamentet, vil utlysingen komme i nær framtid. Målsetting er ansettelse tidlig i 2013.

(Veien videre) 

  • Jobben er ikke over når meldingen er lagt frem. Nå starter prosessen med å konkretisere og følge opp intensjonene i meldingen. Vi ønsker å bygge videre på dagens plattform og styrke innsatsen i europapolitikken gjennom økt politisk engasjement og bevissthet, involvering av berørte parter, heving av kompetansen i forvaltningen, aktivt bruke de muligheter og handlingsrom som ligger i avtaleverket, og øke kunnskapen om EU/EØS i det norske samfunnet. Dette er en krevende prosess som må forankres i departementenes ledelse og gjenspeiles i aktuelle strategiplaner for EU/EØS-arbeid. Kort sagt; vi har en jobb å gjøre; en jobb som Regjeringen stiller seg bak!  
  • Et sentralt tema i oppfølgingen av meldingen blir hvordan vi kan arbeide smartere overfor et EU i stadig endring. Dagens konferanse er viktig i denne prosessen.