Historisk arkiv

Nordens rolle i den arabiske våren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Stavanger, 4. mai 2012

- Det var først og fremst de unge som startet opprørene i de arabiske landene. Ungdomsledigheten er svært høy. Og hvis ikke de nye lederne klarer å få til tilfredsstillende økonomisk vekst, kan vi få motopprør. De muslimske lederne vet at de må forbedre levekårene for folk flest hvis de vil unngå ny sosial krise, sa utenriksminister Støre bl.a. i sin tale i Stavanger 4. mai 2012.

Debattmøte, Stavanger 4. mai 2012, i regi av UD/Refleks, Stavanger/Sølvbergets møteserie ”Global morgen”, FN-sambandet og fribyorganisasjonen ICORN.

 

 Utdrag fra utenriksminister Jonas Gahr Støres innledning:

  • Stor takk til mine kolleger for å delta her under møteserien ”global morgen” – dette er noe uvanlig å gjøre som en del av et nordisk utenriksministermøte. ”Global morgen” – og temaet Norden/den arabiske verden – passer godt i Stavanger, en internasjonal by med et vidt blikk utover.
  • Norden – og den arabiske verden: Et litt spesielt tema kanskje? Noe som forener? Globaliseringen: Global, internasjonal økonomi forener, land i verden er gjensidig avhengige av hverandre. Og: Universelle verdier.
  • En dramatisk utvikling å følge i de ulike land i Midtøsten og Nord-Afrika. Noen land på vei mot demokrati – andre land mer usikkert.
  • Mange land/miljøer i den arabiske verden henvender seg til de nordiske land. Vil lære av våre erfaringer, vår samfunnsmodell. Ikke for å kopiere. Løse sine utfordringer selv, men lære av de nordiske lands utvikling/erfaringer. Det er også av stor nytte for oss å dele våre erfaringer med dem.
  • Vi har ikke ett spesielt ”nordisk virkemiddel” å tilby, men de nordiske landenes samfunnsorganisering og økonomi gjør våre erfaringer etterspurte i den arabiske verden. Åpner mulighetene for mer kontakt og dialog, samtidig som vi må respektere de arabiske landenes valg, og de demokratiske prosesser som finner sted.
  • De nordiske land kan fremføre parallelle budskap, ut fra samme verdigrunnlag. Ett slikt felles budskap er at vi må respektere demokratiet i disse landene når de nå avholder valg, selv om de velger representanter som kanskje står fjernt fra nordiske lands tradisjoner og verdiplattform. Vi må respektere demokratiet selv der vi er uenige i resultatene. Vi kan ikke bare trekke oss unna og si at ”dette liker vi ikke”.
  • Samtidig må vi holde land ansvarlige overfor de universelle menneskerettigheter de har forpliktet seg til.
  • Den arabiske våren vil vedvare i lang tid, i mange år, kanskje tiår. Husk at omveltningene i Europa i 1989 skjedde ikke bare det året – men videre utover 1990-tallet, med effekter og konsekvenser vi fortsatt merker. I den arabiske verden er det snakk om kanskje enda større omveltninger, de er dramatiske, og dette vil være et tema i lang tid framover.
  • Det var de unge som først og fremst startet opprørene i de arabiske landene. Ungdomsledigheten er svært høy. Og hvis ikke de nye lederne klarer å få til tilfredsstillende økonomisk vekst, kan vi få motopprør. De muslimske lederne vet at de må forbedre levekårene for folk flest hvis de vil unngå ny sosial krise. En rettferdig økonomisk vekst kan bare bygges hvis demokrati og rettsstaten ligger til grunn.

 

***

Se alle innleggene her