Historisk arkiv

Norges engasjement i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Introduksjon til nettstedet Afghanistan-portalen, 5. desember 2012

I over elleve år har Norge vært til stede i Afghanistan med soldater, politifolk, diplomater og bistandsarbeidere. Som en del av den store internasjonale innstasen for å bistå det afghanske folk med en bedre fremtid. Dette er et langvarig engasjement og det er ikke over, skriver utenriksminister Espen Barth Eide.

Teksten er avskrift fra et opptak 

I over elleve år har Norge vært til stede i Afghanistan med soldater, politifolk, diplomater og bistandsarbeidere. Som en del av den store internasjonale innstasen for å bistå det afghanske folk med en bedre fremtid. Dette er et langvarig engasjement og det er ikke over.

Vi kommer fortsatt til å være til stede i Afghanistan i mange år. Men vi er i en brytningstid. Det militære bidraget bygges gradvis ned frem mot 2014 når Isaf-operasjonen avsluttes. Etter det vil vi kun være til stede i en trenings- og overvåkningsrolle opp mot de afghanske sikkerhetsstyrkene.

Den sivile bistanden videreføres på et høyt nivå. Vi har et særlig fokus på spørsmål som landsbyutvikling, utdanning, kvinners deltakelse og en rekke andre områder som er viktige for oss.

Vi har deltatt og deltar aktivt i det internasjonale arbeidet med å forme Afghanistan-operasjonen. Og vi har vært svært opptatt av at dette er noe vi skal gjøre med stor vekt på åpenhet.

Det er en glede å være utenriksminister i et land hvor det er såpass stor oppslutning om innsatsen i Afghanistan. Og jeg mener at det er en direkte sammenheng mellom åpenheten om hva vi gjør – hva som går bra, men også om hva som ikke har gått bra – og den ganske store forståelsen det er i Norge for oppdraget i Afghanistan.

Afghanistan-portalen skal være et bidrag til dette. Det skal være et rom for informasjon, debatt og meningsutveksling om spørsmål knyttet til vår innsats i Afghanistan. Dette er viktigere enn noensinne – nå som vi står i denne brytningstiden og skal forme politikken for tiden etter 2014. For planene må legges nå, ikke når 2014 opprinner.

Det vil også være et viktig valg i Afghanistan i 2014; man skal velge ny president. Veldig mye av det vi nå ser i Afghanistan er posisjonering – både for dette valget, men også for hvordan Afghanistan vil bli seende ut etter at Isaf-styrken har dratt.

Da er det viktig at vi følger med på dette, på en god og grundig måte. At vi signaliserer til afghanske myndigheter at vår støtte fortsetter, men også at den ikke er uten krav. Det er viktig med anti-korrupsjonstiltak. Det er viktig å bidra til forsoning mellom grupper i Afghanistan som har vært i konflikt.

Det er viktig å være ærlige på at vi ikke kommer til å etterlate oss noe ”paradis” i Afghanistan. Det vil være politiske, økonomiske og sosiale problemer i landet i mange år. Men jeg tror vi har gitt et viktig bidrag på veien videre.

Derfor er den diskusjonen vi nå skal ha innrettet mot spørsmålet om hva vi gjør når 2014 er opprunnet og derfor har vi denne Afghanistan-portalen.