Historisk arkiv

Feiringen av Pakistans nasjonaldag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oslo, 1. september 2012

Jeg vil spesielt trekke frem alle de dyktige pakistanske jentene som vi nå har på våre universiteter og høgskoler. Dere er en enorm ressurs, som vi er helt avhengige av i det norske samfunnet. Dere er fremtidens Norge, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre bl.a. ved feiringen av den pakistanske nasjonaldagen.

Sjekkes mot fremføringen 

  • Gratulerer med dagen alle sammen. Dagen var jo opprinnelig den 14. august, men dere har valgt å feire den i dag. Det er flott å se at så mange kommer for å feire denne dagen sammen.
  • Den første pakistaneren som kom til Norge – han kom i 1967, og i 1976 opprettet Norge ambassade i Islamabad – nettopp fordi det var så mange pakistanere som ønsket å reise til Norge. Det viser hvilken utvikling som skjedde i dette tiåret.  
  • Og mange av dere som sitter her kom til Norge på 1970-tallet. Mange kom med få midler, med et ønske om en god fremtid for deres familier.
  • Til dere vil jeg si: Tusen takk! Tusen takk for at dere har bidratt med deres arbeidskraft her i Norge. Takk til dere som f.eks. jobbet på fabrikker, kjørte t-banen og etablerte butikker i nabolaget. Deres arbeidsinnsats har bidratt til å bygge den norske velferdsstaten, til å bygge det moderne Norge.
  • Og når vi ser på deres barn i dag, så ser vi at dere har lykkes. Mange pakistanere har sentrale roller i norsk samfunnsliv i dag. Og veldig viktig: pakistanere i Norge tar høyere utdanning. Det er flere pakistanere som tar høyere utdanning enn etniske nordmenn. Eksempelvis: 39,4 prosent av andregenerasjons norsk-pakistanske kvinner tar høyere utdanning, mot 36,4 prosent i den kvinnelige befolkningen totalt. 29,9 prosent av andregenerasjons norsk-pakistanske menn tar høyere utdanning, mot 23,4 prosent i den mannlige befolkningen totalt.
  • Og like viktig: Pakistanere i Norge studerer fag som medisin, ingeniørfag og andre naturfag; fag der vi har et stort behov for god arbeidskraft.
  • Og jeg vil spesielt trekke frem alle de flinke pakistanske jentene som vi nå har på våre universiteter og høgskoler. Dere er en enorm ressurs, som vi er helt avhengige av i det norske samfunnet. Dere er fremtidens Norge.
  • Den store gruppen av pakistanere vi har i Norge har også bidratt til økt kontakt og bedre kunnskap mellom Norge og Pakistan. Vår ambassadør i Pakistan forteller entusiastisk om sine møter med norsk-pakistanere i Pakistan. Hvordan hun blir tatt varmt i mot i deres hjem og kan diskutere både norsk politikk – og norsk vær! – for deretter å snakke om utfordringene i Pakistan eller innhøstingen i Karajan.
  • Deres innsats er unik når det gjelder å bygge gode relasjoner mellom våre to land. Så på denne flotte dagen, på dette fine arrangementet, vil jeg si: Gratulerer med dagen og tusen takk!