Norsk Pen 90 år
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Markering på Litteraturhuset, Oslo, 15. november 2012
Tale/innlegg | Dato: 15.11.2012
- Ingen forfattere eller journalister har noe i et fengsel å gjøre. Meninger kan ikke og skal ikke fengsles i noe land, var utenriksminister Espen Barth Eides budskap under Norske Pens jubileumsmarkering.
Framført av avdelingsdirektør Halvor Sætre
Sjekkes mot framføringen
Kjære jubilant, kjære Norsk Pen
Jeg bringer med meg en varm hilsen fra utenriksminister Espen Barth Eide, som er forhindret fra å delta i dag.
***
La meg aller først også få gratulere prisvinner Deeyah. Du er en svært viktig og verdig vinner, som har måttet tåle store personlige belastninger for det du har stått for.
Jeg har hatt personlig glede av å følge arbeidet ditt, etter at du tok kontakt for noen år siden: både musikken du har sendt og filmen om Banaz har gjort sterkt inntrykk. Du er en av de sterke og modige stemmene, som gir oss inspirasjon og driver arbeidet med menneskerettigheter fremover.
Så til jubilanten: Det er en usedvanlig sprek og oppegående 90-åring vi står overfor. Og det er en ære å få lov til å si noen ord i dette selskapet.
Utenriksdepartementet har samarbeidet med Norsk Pen i mange år og for oss er dette et meget viktig og verdifullt samarbeid som vi håper vil fortsette langt inn i fremtiden.
Ingen forfattere eller journalister har noe i et fengsel å gjøre. Meninger kan ikke og skal ikke fengsles i noe land.
Vi verdsetter høyt Norsk Pens arbeid for å støtte fengslede forfattere verden over, sammen med International PEN og fribynettverket Icorn. Dere gir forfattere som har fått alvorlige problemer på grunn av det de har skrevet i sitt eget land, et fristed og pusterom utenlands.
En annen viktig rolle dere spiller, er å rapportere om ytringsfrihetssituasjonen i mange av verdens vanskelige land. Dere følger rettsaker for fengslede forfattere og gir oss viktig informasjon fra land der ytringer nektes og rettsstaten svikter.
Disse spørsmålene står høyt på dagsorden i vår utenrikspolitikk, og denne kontakten med dere og andre menneskerettighetsorganisasjoner er uvurderlig.
Vi tar jevnlig opp vår bekymring for innskrenkning av ytringsfriheten og andre menneskerettighetsbrudd i vår bilaterale utenrikspolitiske dialog, og vi har også dette høyt på dagsorden i FNs menneskerettighetsråd, i Europarådet og i andre aktuelle sammenhenger. Listen er dessverre lang: Russland, Tyrkia, Etiopia, Kina, Afghanistan og Hviterussland er bare et utvalg av land hvor det er grunn til bekymring.
Noen ganger får vi lister fra dere over fengslede forfatter, forleggere og journalister, som gir oss anledning til å gå svært konkret til verks i vår oppfølging overfor myndighetene. Denne samarbeidet med dere og andre – hvor vi har ulike roller – kan være svært effektiv i å legge politisk press.
Det at vi samarbeider, betyr selvsagt ikke at dere ikke også har et våkent øye med oss på myndighetssiden. Det er bra at det sivile samfunn puster oss i nakken. Vi blir bedre av det.
Ytringsfriheten er under press i mange deler av verden. Årets prisvinner Deeyah har minnet oss om at den også har en pris midt iblant oss. Vi ser at ekstremisme og intoleranse er på fremmarsj også i Europa.
Det er en gryende erkjennelse om at vi må være forberedt på å kjempe for verdier vi trodde vi kunne ta for gitt. Dette tar vi på alvor og Utenriksdepartementet er i ferd med å styrke vårt arbeid for å fremme menneskerettighetene i våre egne nærområder.
Sammen med dere tror vi at vi kan gjøre en forskjell. Vi ser frem til å samarbeide videre med Norsk Pen i årene som kommer!