Historisk arkiv

Tale under ”Solas tilbakekomst”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Longyearbyen, Svalbard, 8. mars 2012

Vi er her for å feire lyset, klodens energikilde. Solas tilbakekomst. Et gjensyn. Livet – som går videre – når sola vender tilbake, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre bl.a. i sin tale i Longyearbyen.

Sjekkes mot framføringen 

Kjære alle sammen,

Takk til deg, Viljar (Hanssen). Flott å se deg her. Sist gang var på sykehuset i Oslo. Og vi så deg på NRKs Brennpunkt denne uka. Du overlevde Utøya 22. juli, merket for livet. Men på din måte merker du oss – med viljestyrke, utholdenhet og klokskap.  

Livet går videre, utrolig nok. 

Men det tomrom som står igjen i andre gutterom og jenterom er for mange umulig å fylle. 14 år gamle Johannes Buø fra Longyearbyen skulle vært her i dag. Men det er han ikke og vi lyser fred over hans minne. 

Det var mørke midt på dagen på Utøya den 22. juli. I dag kommer sola til Longyearbyen. 

Utenriksminister Støre taler under solfesten i Longyearbyen. (Foto: R. Imerslund, UD)

Det er derfor vi er samlet. Vi er her for å feire lyset, klodens energikilde. Solas tilbakekomst. Et gjensyn. Livet – som går videre – når sola vender tilbake. 

Hit til et av verdens nordligste samfunn. Og hvilket samfunn: Om lag 2500 mennesker, fra over 40 land. Et par tre hundre barn og unge: Dere. 

3000 isbjørner, ifølge websidene i alle fall.

Mer enn 60 000 turister årlig.

En mangfoldig verden i nord. Et forente nasjoner i nord. 

Stadig flere ser mot nord. Og her er vi – Norge, i sentrum av Arktis og nordområdene. På tross av naturkreftene.

Eller kanskje heller: på grunn av naturkreftene, for å utvinne ressurser, for å studere atmosfære, klima, hav, dyreliv, botanikk – og i et samfunn som skaper en levende bosetting, med kulturfestivaler som denne solfestuka, for å få mennesker til å trives.

Nå ønsker vi sola velkommen tilbake. Sist sett her i oktober. En mørketid er raskt på vei over i en intens, døgnåpen lystid. Livet som går videre.

#

Og så feirer vi en annen dag i dag – den internasjonale kvinnedagen. En dag med fokus på likestilling, rettigheter, holdninger og rollemodeller.

Vi blir minnet på at vi er kommet langt i arbeidet for likestilling i Norge. Men at dette arbeidet aldri kommer helt i mål. Målet om likestilling og likeverd må vinnes igjen og igjen.

Det er flott at vi her på Svalbard kan kombinere de to – kvinnedagen og soldagen.

#

Kjære alle sammen, gratulerer med dagen. En stor takk til dere, til et levende lokalsamfunn som spirer og gror, til engasjerte spillere i lokalstyre og kultur- og fritidsforetak, til dere som baker solboller gratis til alle, til alle musikere, til quizmestere, til næringslivet som tar ansvar og støtter – ja, til alle som gjør at solfestuka er et av de viktigste samlingspunkt for fastboende og tilreisende. Et batteri.

And to my British friend and colleague, lady Catherine Ashton. I could see it in your eyes when I extended an invitation to come to Svalbard on the International Women’s Day – on the very day that the sun reappears in Longyearbyen – that it caught your imagination!  We share with you – in a spirit of friendship, the famous line of the Beatles – Here Comes The Sun – hopefully – although the weather isn’t that bright today.

Kjære venner; vi søker trøst og håp i at livet går videre – med sola som veiviser. Og med dette erklæres sola tilbake i Longyearbyen!