Historisk arkiv

Vannkraft for utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Dagsavisen, 1. februar 2012

Fattige land kan ikke utvikle seg uten energi. Behovet vokser i et eksplosivt tempo. Even Kvelland skriver engasjerende i Dagsavisen 18. januar om Sør-Sudan og norsk støtte. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim svarer.

Fattige land kan ikke utvikle seg uten energi. Behovet vokser i et eksplosivt tempo. Even Kvelland skriver engasjerende i Dagsavisen 18. januar om Sør-Sudan og norsk støtte.

Han advarer mot ensidig satsing på olje og foreslår: «Solheims neste initiativ bør kanskje bli Vannkraft for utvikling?» 

Kvelland har gode poenger. Norge ønsker å bidra til varig økonomisk vekst i afrikanske land. Med programmet som heter Olje for utvikling hjelper vi Sør-Sudan og mange andre fattige land med å omsette oljeinntekter til velstand for folket. Men vi bruker også mye bistandspenger til utvikling av landenes utømmelige energikilder: vann, sol, vind og jordvarme. Målet er mindre fattigdom uten at landene blir avhengige av energi som skader miljøet og klimaet. Oppgaven er formidabel. I dag lever mer enn 1,3 milliarder mennesker i verden uten strøm. Det tilsvarer hele Kinas befolkning. Dobbelt så mange bruker lite effektive og forurensende ovner. Dette er urovekkende tall når vi vet at 60 prosent av klimagassene kommer fra energi. 

Verdens utfordringer med fattigdom og klima kan bare løses gjennom mer fornybar og effektiv energi. Vi lanserte derfor Norges energi- og klimainitiativ i fjor. Dette er en internasjonal satsing som skal sørge for fornybar energi til flere fattige og begrense klimautslipp i fattige land. Totalt vil Norge bidra med 1,8 milliarder kroner i år. Men våre bistandspenger er ikke nok. Vi samarbeider derfor med FN og mange andre land og legger også til rette for private investeringer. 

I Sør-Sudan er mangelen på pålitelig strøm et stort hinder for utvikling og økonomisk vekst. Det skaper også mindre stabilitet. Som Kvelland skriver er det store muligheter for vannkraft i den nye staten. Norfund og andre vurderer å bygge et vannkraftverk i Fula Rapids, nær grensen til Uganda. Norfund er statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland. Vannkraftverket vil erstatte dyr og forurensende energi fra dieselgeneratorer. Samtidig blir dette en sikker strømkilde som trengs for økonomisk vekst og mer stabilitet. Dette er vannkraft for utvikling i praksis. 

«Verdens utfordringer med fattigdom og klima kan bare løses gjennom mer fornybar og effektiv energi.»