Historisk arkiv

Vi står sammen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i Dagbladet, 1. juli 2012

- Det er på høy tid at det vedtas et internasjonalt regelverk for handel med våpen, skriver utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Villy Søvndal (Danmark) i denne artikkelen.

Våpeneksport: Vi er i den senere tid blitt vitne til død og grufulle lidelser i Syria. Menn, kvinner og barn – ingen er blitt spart. Et regime er i ferd med å begå overgrep mot sin egen befolkning. Tross dette fortsetter visse land å levere våpen til det syriske regimet, vel vitende om at de samme våpnene kan være et instrument for intern undertrykkelse, vold og grusomheter mot den syriske befolkningen. Det er moralsk uakseptabelt. Samtidig understreker det behovet for større ansvarlighet og bedre regulering av internasjonal våpenhandel. 

2. juli møtes verdens land i FN, New York for å forhandle og forhåpentligvis vedta en juridisk bindende våpenhandelstraktat. Det internasjonale samfunn har dermed en unik mulighet til å etablere et internasjonalt regelverk som kan bidra til å forhindre og redusere de menneskelige lidelsene og den ustabilitet som ofte følger i kjølvannet av uansvarlig og uregulert våpenhandel. 

Norge og Danmark vil arbeide for å få satt så høye standarder som mulig for handel med våpen. Vår målsetting er å skape enighet i FN om en substansiell og visjonær traktat. 

Vi vil fortsette vårt samarbeid fra forhandlingene om klaseammunisjon i fjor. Gjennom dette arbeidet sikret man at Konvensjonen om klaseammunisjon – og dermed forbudet mot bruk av klaseammunisjon – ikke ble svekket. Humanitære hensyn må og skal være det avgjørende.

Det samme er tilfelle i forhandlingene om en våpenhandelstraktat. Vi må gjøre hva vi kan for å hindre at internasjonalt våpensalg blir et redskap for dem som ønsker å undertrykke sine innbyggere og for å hindre at slike våpen blir brukt til væpnet vold. 

Derfor vil vi arbeide for at avtalen inneholder strenge kriterier for våpenhandel, kriterier som fastslår at det ikke skal eksporteres våpen hvis det er risiko for at våpnene kan bli brukt til overgrep mot sivilbefolkningen, krenkelser av menneskerettighetene og humanitærretten eller annet internasjonalt regelverk. På denne måten kan traktaten bli et viktig virkemiddel i arbeidet for å hindre lidelser, væpnet vold og den ustabilitet som ofte følger i kjølvannet av uansvarlig og ukontrollert våpenhandel. Dette kan også utgjøre et viktig bidrag i arbeidet for utvikling, vekst og økt menneskelig verdighet globalt. 

Våre målsettinger er klare. Vi ønsker en traktat som er universell og juridisk bindende og som omfatter alle konvensjonelle våpen. Hver dag dør omkring 2000 mennesker i forbindelse med væpnet vold. De fleste knyttet til bruk av håndvåpen og lette våpen. Den ukontrollerte spredningen av slike våpen har alvorlige humanitære konsekvenser. Håndvåpen og lette våpen kan i mange henseender kalles dagens virkelige masseødeleggelsesvåpen. Vi legger derfor særlig vekt på at slike våpen – og ammunisjon – omfattes av traktaten. 

Det blir ikke lett, og det er ikke sikkert at det lykkes. Mange interesser står på spill, og noen land er i utgangspunktet skeptiske til tanken om en slik traktat. Det er derfor viktig at de land som ønsker et sterkt resultat, som Danmark og Norge, står sammen under de kommende forhandlingene. Det akter vi å gjøre. Det er på høy tid at det vedtas et internasjonalt regelverk for handel med våpen.

(Skrevet sammen med Danmarks utenriksminister Villy Søvndal).

*****

Dansk versjon, Politiken, 1. juli 2012:

Våbenhandelstraktat – på høje tid

Af udenrigsminister Villy Søvndal og Norges udenrigsminister Jonas Gahr Støre 

Vi er over den seneste tid blevet vidner til dødens og lidelsernes grufulde ansigt i Syrien. Mænd, kvinder og børn – ingen er blevet sparet. Et regime er i færd med at øve overgreb på sin egen befolkning. Trods dette fortsætter visse lande med at levere våben til det syriske regime vel vidende, at de samme våben kan være et instrument for intern undertrykkelse, vold og grusomheder mod den syriske befolkning. Det er moralsk uacceptabelt. Samtidig understreger det behovet for større ansvarlighed og bedre regulering, når det gælder international våbenhandel. 

Den 2. juli mødes verdens lande i New York for at forhandle og forhåbentligt vedtage en juridisk bindende våbenhandelstraktat. Det er en unik mulighed for det internationale samfund for at sikre et internationalt regelsæt, der kan være med til at reducere den menneskelige lidelse og den ustabilitet, der ofte følger i kølvandet af ureguleret og uansvarlig våbenhandel.

Norge og Danmark vil i fællesskab gøre vores for, at vi får sat de højest mulige standarder for handel med våben. Vores målsætning er, at vi i FN opnår enighed om en substantiel og visionær traktat. 

Vi vil fortsætte det tætte norsk-danske parløb fra forhandlingerne om klyngevåben sidste efterår. Gennem dette arbejde sikrede man, at Konventionen om klyngeammunition - og dermed forbuddet mod klyngebomber - ikke blev svækket.  Humanitære hensyn må og skal være det afgørende. 

Det samme er tilfældet i forhandlingerne om en våbenhandelstraktat. Vi må gøre, hvad vi kan for, at internationalt våbensalg ikke bliver et redskab for dem, der ønsker at undertrykke deres befolkninger, og for at forhindre, at disse våben bliver brugt til væbnet vold. Derfor vil vi arbejde intensivt for, at der i traktaten inkluderes stærke kriterier, som fastslår, at der ikke sælges våben, hvis der er risiko for, at våbnene vil blive brugt til overgreb på civilbefolkningen, krænkelser af menneskerettigheder, den humanitære folkeret eller andre internationale regelsæt. På den måde bliver traktaten et instrument til at forhindre de lidelser, væbnet vold og den ustabilitet, som uansvarlig og ukontrolleret våbenhandel bidrager til. Den kan samtidig udgøre et vigtigt bidrag i arbejdet for at opnå udvikling, vækst og øget menneskelig værdighed globalt. 

Vores fælles målsætning er meget klar. Vi ønsker en traktat, der bliver universel og juridisk bindende, og som omfatter alle konventionelle våben. Hver dag dræbes omkring 2000 mennesker i forbindelse med væbnet vold. Langt hovedparten sker ved brug af håndvåben og lette våben.  Den ukontrollerede spredning af disse våben har alvorlige humanitære konsekvenser, og denne type våben er i mange henseender de virkelige masseødelæggelsesvåben. Vi lægger derfor særlig vægt på, at disse våben – og deres ammunition - omfattes af traktaten. 

Det bliver ikke nemt, og det er ikke sikkert, at det lykkes. Der er mange interesser på spil, og nogle lande er fortsat skeptiske over for ideen om en sådan traktat. Det er derfor vigtigt, at de lande, der som Danmark og Norge ønsker et stærkt resultat, står sammen under de kommende forhandlinger. Det agter vi at gøre. Det er på høje tid, at der vedtages et juridisk bindende regelsæt for handel med våben.