Historisk arkiv

Afrikas jubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i Vårt Land, 25. mai 2013

Av de 20 raskest voksende økonomiene i verden, er elleve afrikanske, sirver utenriksminister Espen Barth Eide i forbindelse med at det er 50 år siden forløperen til Den afrikanske union (AU) ble stiftet..

Av de 20 raskest voksende økonomiene i verden, er elleve afrikanske. 

I 2025 vil over en firedel av verdens befolkning under 25 år leve i Afrika. Dette er morgendagens kontinent. 25. mai 1963 ble forløperen til Den afrikanske union (AU) stiftet av statsledere fra 32 afrikanske land. I dag - 50 år etter - markeres dette i Afrikas politiske hovedstad Addis Abeba. Hovedmålet med stiftelsen av Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU) var å frigjøre kontinentet fra kolonivelde og apartheid. Ved avskaffelsen av apartheid i Sør-Afrika i 1994 var dette målet nådd. Det politiske fellesskapet i OAU hadde bidratt vesentlig til at Afrikas stater oppnådde uavhengighet og kvittet seg med rasebasert mindretallsstyre. 

Friheten hadde imidlertid kostet dyrt. Frigjøringskamp og den kalde krigen var flere steder blitt vevd inn i hverandre, med brutale konsekvenser. Kolonivelde ble ofte erstattet av diktatur. Statene var skjøre størrelser opprettet langs kolonimaktenes vilkårlige grenser. Folk flest levde i fattigdom og opplevde liten politisk innflytelse. Naturressurser viste seg å være kilde til korrupsjon og konflikt. Utover 1990-tallet ble det tydelig at man trengte en mer handlekraftig organisasjon for å finne afrikanske løsninger på kontinentets utfordringer. 

I 2001 besluttet medlemsstatene i OAU å opprette AU med et sterkere mandat og mer robuste institusjoner. Det har gitt resultater. AU er blitt politisk viktigere og har trappet opp innsatsen for fred og sikkerhet på kontinentet. Vi har sett det i Sudan, Sør-Sudan, Mali, Somalia og DR Kongo. Videre er det gjennom AU etablert konvensjoner og institusjoner for å fremme menneskerettigheter og demokratisering. Dette er et prioritert område for norsk støtte. Samtidig er det vårt budskap at AUs medlemsstater må ta et større økonomisk ansvar for organisasjonens aktiviteter. 

Norge ser AU som en viktig aktør både regionalt og globalt. Norge innehar nå vervet som leder for AUs partnergruppe sammen med Tyskland – en gruppe som organiserer alle AUs partnerland- og organisasjoner. Vår ambassade i Addis Abeba har også rollen som Natos kontaktambassade overfor AU, og legger til rette for dialog og samarbeid mellom de to organisasjonene. Vi samarbeider nært med AU om forhandlingene mellom Sudan og Sør-Sudan, og støtter opp under president Mbekis innsats for å fremme fred og samarbeid mellom de to partene. 

AUs økende betydning sammenfaller med en generell optimisme på Afrikas vegne. Flere piler peker nå i riktig retning. De siste ti årene har Afrika samlet sett vært den nest raskest voksende del av verden. Veksten har vært drevet frem av økt politisk stabilitet og økonomiske reformer. Folkehelsen er blitt bedre. Flere land gjennomfører demokratiske valg. Og flere land viser en større vilje til å samarbeide og finne løsninger på felles problemer. Mye av dette skjer nettopp ved AUs hovedkvarter i Addis Abeba. 

Selvsagt har Afrika fortsatt store utfordringer innen fred og sikkerhet, menneskerettigheter og demokrati og økonomisk utvikling. Men det er god grunn til å feire Afrikas jubileum i dag.