Historisk arkiv

Utdrag fra 1. maitale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kongsberg, 1. mai 2013

Utenriksminister Espen Barth Eide holdt 1. maitaler i Vestfossen og på Kongsberg. Her er et utdrag fra talen i Kongsberg.

I Kongsberg sa Eide blant annet følgende om situasjonen i Midtøsten og Syria:

- I den arabiske verden er det langt igjen både for folks ambisjoner om fred, frihet og utvikling. For to dager siden møtte jeg fredsprisvinneren fra 2011, Tamakkol Karman, igjen. Helten fra opprøret i Jemen. Hun hadde fortsatt den samme gløden, det samme engasjementet og det samme glimtet i øyet. Slike mennesker gir meg masse inspirasjon. Hun og hennes søstre - og brødre - i den arabiske verden trenger all vår støtte i den lange og krevende veien de har lagt ut på.

Men samtidig: Situasjonen i Syria er så grusom at de fleste av oss sitter lamslåtte igjen etter nyhetssendingene.

Så langt har borgerkrigen bare blitt verre og verre. Tross et sterkt regionalt engasjement, har ikke det internasjonale samfunn klart å samle seg om felles innsats for å få slutt på volden.

FN anslår at over 70.000 mennesker er drept. 1,4 millioner flyktninger. 6,5 millioner mennesker som trenger hjelp.

FNs høykommissær for flyktninger kan fortelle oss at Syria allerede representerer den største flyktningekatastrofen på to tiår år. Tenk på det - flyktningestrømmene fra Syria er etter to års konflikt allerede større enn de vi så fra samtlige av krigene på Balkan på 1990-tallet.

Og den gangen flyktet jo de fleste til stabile, europeiske land.

Syria-flyktningene derimot samles i land som selv sliter tungt med indre spenninger og med å få endene til å strekke til.

Og enda verre: Dersom borgerkrigen fortsetter med samme intensitet i en måned til, så er flyktningekrisen i Syria den verste krisen i høykommissæren for flyktningers historie.

De stridende partene i Syria bryter daglig helt grunnleggende humanitære prinsipper og regler for krigføring.

Det internasjonale samfunnet må legge et langt sterkere press på partene for humanitær tilgang og beskyttelse i alle deler av Syria.

Sammen med et knippe likesinnede land og de sentrale humanitære FN-organisasjonene arbeider vi fra norsk side for at Sikkerhetsrådet i hvert fall kan samle seg om dette kravet.

Norge er blant de største humanitære bidragsyterne til Syria. Vi ser nå på muligheten til å bidra enda mer.

Det er viktig å fortsette å bidra til å forhindre en regional spredning av konflikten, for eksempel ved å bistå Libanons håndtering av de syriske flyktningene.

President Assad har mistet enhver legitimitet, og må gå av. Samtidig ser vi at opposisjonen er dypt splittet. Dette gjør krisen enda større og vanskeligere å forholde seg til.

Full respekt for humanitære prinsipper, menneskerettighetene og minoriteters rettigheter er like klare krav til opposisjonen som til regimestyrkene.

Medlemmene av FNs sikkerhetsråd har et stort ansvar for å prøve å bringe borgerkrigen og de humanitære lidelsene i Syria til en slutt.

Vi må minne Sikkerhetsrådet om at det ansvaret de har fått for internasjonal fred og sikkerhet, er et ansvar de forvalter på vegne av alle FNs medlemsland. Det er på tide at Sikkerhetsrådet nå tar det ansvaret.

FNs ekspertteam må få slippe inn i landet for å bringe klarhet i påstandene om bruk av kjemiske våpen. Verdenssamfunnet har en forpliktelse til å kontrollere alle antatte tilfeller av bruk av kjemiske våpen.