Ekstremisme og uro i Europa
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Tekst til Europeisk Ungdoms blogg vårteuropa.no og til undervisningsmateriale
Tale/innlegg | Dato: 16.07.2013
- Vår evne til å beskytte minoriteter er en test på hvor rotfestet våre demokratiske verdier i Europa er. Ettertiden vil måle oss på hvordan majoriteten har anerkjent minoriteters likeverd. Jeg er bekymret for historiens dom, skriver utenriksministeren i Europeisk Ungdoms blogg vårteuropa.no.
Vår evne til å beskytte minoriteter er en test på hvor rotfestet våre demokratiske verdier i Europa er. Ettertiden vil måle oss på hvordan majoriteten har anerkjent minoriteters likeverd. Jeg er bekymret for historiens dom.
Alle former for ekstremisme er farlig. Jeg er i dag spesielt urolig for de høyreekstreme og høyrepopulistiske strømningene som styrkes flere steder. De suger næring fra intoleranse, fordommer, antisemittisme, islamofobi, rasisme og annet tankegods og oppfatninger.
Fordommer er holdninger. Men holdninger kan føre til handlinger. Om vi kan si at høyrepopulistene bjeffer, så biter de høyreekstreme.
Vi har sett dette før. Det er farlig. Vi er alle nødt til å ta det på alvor.
Samtidig er dette ikke bare noe som skjer i land langt utenfor våre nærområder. Norge er en del av det store europeiske bildet. I romdebatten her hjemme ser vi for eksempel innslag i det digitale rom av nedsettende og rasistiske holdninger.
Vi har alle et ansvar for å forsvare et inkluderende, tolerant og mangfoldig Europa.
Regjeringen har løftet dette temaet på den politiske dagsordenen, nasjonalt og europeisk. I mai i år arrangerte vi en konferanse i Oslo om høyreekstremisme, hatkriminalitet og minoriteter under press i Europa.
Vi skal snakke med en klar og tydelig røst mot høyreekstremisme og intoleranse i internasjonale fora.
Europarådet – som én sentral organisasjon i denne sammenheng – må ta et særskilt lederskap og verne om vårt felles verdigrunnlag. Nesten alle europeiske land er medlemmer og har gjennom medlemskapet forpliktet seg til å bekjempe intoleranse og diskriminering.
Norge skal også løfte disse viktige spørsmålene opp i vårt arbeid i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og i vårt aktive menneskerettighetsarbeid gjennom De forente nasjoners organisasjoner og fora.
Norge bruker dessuten EØS-midlene til å fremme disse verdiene i 15 land i Europa. Det skjer ikke minst gjennom det sivile samfunnet, som vil motta 1,1 milliarder kroner fram til 2016. Pengene går til prosjekter som skal styrke demokratiske verdier og menneskerettighetene og bekjempe hatefulle ytringer, rasisme, antisemittisme og homofobi. Norske organisasjoner kan delta i dette arbeidet.
Vi må oppmuntre majoriteten i samfunnet til å ta til motmæle mot ekstremisme. Vi må alle stå opp for våre felles europeiske verdier. Derfor er jeg glad for at Europeisk Ungdom – en organisasjon jeg har stor respekt for – skal drøfte dette temaet på årets sommerleir og at det utarbeides materiale for videre skolering.
God sommer! Kjør noen gode debatter!
Med vennlig hilsen
Utenriksminister Espen Barth Eide
Oslo, juni/juli 2013