Historisk arkiv

Forord til bokprosjektet "Her High North"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Lansert i Kirkenes, 10. januar 2013

- Gjennom portrettene som tegnes i denne boka, blir vi kjent med kvinner som aktivt arbeider for svar på nye utfordringer. "Her High North" er viktig nettverksbygging. "Her High North" skaper nye forbilder i utviklingen av fremtidens samfunn i Barentsregionen, skriver utenriksminister Espen Barth Eide.

Det snakkes mye om ressursene i nord. Rike forekomster av petroleum, mineraler og fiskebestander fører til økende interesse for nordområdene.

Men den viktigste ressursen i nord er menneskene som lever der og deres kunnskap og engasjement. Initiativet fra Blått Blikk i Hermetikken Næringshage i Vadsø om å realisere et prosjekt for å styrke nettverksbyggingen for kvinner og jenter i hele Barentsregionen ble derfor møtt av stor interesse, fra Finnmark fylkeskommune og Utenriksdepartementet.

Boka du nå holder i hendene (1) er et resultat av et toårig prosjekt for å rette oppmerksomheten på kvinners bidrag til utviklingen i nord – både som endringsagenter og som garantister for å bevare de mange gode sidene ved livet nord for polarsirkelen.

Prosjektet har til nå gitt stemme til kvinner fra Nord-Norge. Ambisjonen er å utvikle det til en kunnskapsbank og et nettverk av engasjerte kvinner i hele regionen; fra Nordvest-Russland, Finland og Sverige. Boka gir et viktig bilde av den rolle kvinner spiller i samfunnet – gjennom næringslivet, vitenskap, undervisning, kulturlivet og i politikken.

I 2013 – som er hundreårsjubileet for kvinners stemmerett i Norge og året da Barentssamarbeidet markerer sitt 20-års jubileum – er det naturlig å rette blikket fremover mot de utviklingstrekkene som vil prege Barentsregionen i tiårene fremover.

Vekst i nord kan også gi voksesmerter, i form av pendlerproblematikk, press på naturressursene og økt behov for kommunale tjenester. Kvinners erfaringer og kunnskap er avgjørende for at fremtidens økonomiske utvikling i Barentsregionen også blir sosialt bærekraftige.

Gjennom portrettene som tegnes i denne boka, blir vi kjent med kvinner som aktivt arbeider for svar på nye utfordringer. "Her High North" er viktig nettverksbygging. "Her High North" skaper nye forbilder i utviklingen av fremtidens samfunn i Barentsregionen.

Utenriksdepartementet er glad for å ha kunnet bidra til at dette prosjektet er blitt en realitet.

*** 

1) (Boken "Kvinneliv i nord/Women's Lives in the North" er skrevet av Ingjerd Tjelle og Wenche Pedersen, Horisont Forlag 2013, som er en del av prosjektet "Her High North".)

Se mer informasjon om prosjektet og boken.