Presentasjon av regjeringens internasjonale kulturinnsats
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Oslo, 15. mars 2013
Tale/innlegg | Dato: 15.03.2013
- I mange land kan folk navnet på en norsk forfatter – men vet kanskje ikke så mye mer om hva slags land Norge er. Kulturen kan være inngangen til Norge, sa utenriksminister Eide han presnterte stortingsmeldingen om regjeringens internasjonale kulturinnsats.
Eide baserte sin presentasjon på disse punktene.
Sjekkes mot framføringen.
- Velkommen! Regjeringen legger i dag frem en melding til Stortinget om vår internasjonale kulturinnsats.
- La meg slå fast i starten – men i fare for å si det opplagte: Kunst og kultur har en betydelig egenverdi. Kunst og kultur er ikke "til for" utenrikspolitikken, de er ikke et verktøy eller "instrument" for oss. Samtidig: I mange land og for mange utenriksstasjoner er fremme av norsk kultur en viktig del av det utenrikspolitiske arbeidet. I mange land kan folk navnet på en norsk forfatter – men vet kanskje ikke så mye mer om hva slags land Norge er. Kulturen kan være inngangen til Norge.
- Ikke tilfeldig at vi er akkurat her: I kontorene til Music Norway og Norla (Norwegian Literature Abroad) – her ved deres ledere – Cathrine Synnes og Margit Walsø. Eksempler på to av regjeringens viktigste kunstfaglige samarbeidspartnere.
- Ett eksempel: Gjennom oversetterstøtten i 2012 bidro Norla til at 351 norske titler kom ut på 42 forskjellige språk i 2012. Det er oversetterne som er de virkelige norske ambassadørene!
- På høy tid at vi nå presenterer en samlet fremstilling av regjeringens arbeid og ambisjoner på dette feltet. Det er faktisk 25 år siden forrige melding.
- Vi har i dag en litt annen verden og kanskje også et noe annet kulturliv. Ja, verden er i endring. Stikkord:
- En mer globalisert, sammenvevd verden.
- Forskyvning av tyngdepunkt (økonomisk, politisk, kulturelt). Fra Europa og USA mot Asia.
- Teknologiutviklingen.
- Kulturlivet i høyeste grad en del av en globalisert verden. Ja, kulturen gjør verden mer globalisert. (Tenk: Utbredelsen av engelsk. Web. Sosiale medier).
- Norsk kulturliv – stor vekstperiode gjennom kulturløftet.
- Gode muligheter for kulturlivet utenlands gir vekst og utvikling i kulturlivet hjemme.
- Utenrikspolitikkens kjerneoppgave er å fremme norske interesser. Internasjonalt er den frie kulturens rett til utfoldelse ingen selvfølge. Kulturarbeid inngår derfor også i regjeringens arbeid for demokrati og menneskerettigheter. Ytringsfrihet. Utviklingsminister Holmås vil komme inn på dette.
- Kultur er en del av utenrikspolitikken fordi kulturens nedslagsfelt er global, kulturen skaper møteplasser – som ofte trengs – og litt annet rom for dialog enn tradisjonelle møterom.
- Eksempel: I nordområdepolitikken skaper kulturengasjementet på tvers av grensene i nord identitet, fellesskap, opplevelser, møteplasser og samtaler innenfor politikk og næringsliv.
- Samarbeidet mellom Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet har i mange år vært helt vesentlig for den samlede innsatsen for norsk kultur internasjonalt. Veldig viktig å se helheten, sammenhengen: Hjemme/ute.
- Kvalitet, nettverk. De syv kunstfaglige organisasjonene Norla, OCA, Music Norway, Norske Kunsthåndverkere, Norsk Form, Danse- og teatersentrum og Norsk Filminstitutt har en viktig plass i å styrke norsk kulturs internasjonale muligheter. Nærhet til kunstscenene hjemme – koblet med kunnskap om viktige arenaer ute – gir profesjonalitet i støtten til kulturlivets aktører.
- Utenriksstasjonenes rolle er å støtte for kulturlivet ute – og ikke minst være bindeledd mellom fagmiljøer hjemme og ute. Fange opp ideer, formidle kunnskap, kontakter og legge til rette.
- I meldingen ser vi for første gang på kulturlivets rolle i en bred utviklingspolitisk ramme. Stikkord: menneskerettigheter og kulturens betydning for et fritt sivilsamfunn og for økonomisk vekst. Kollega Holmås kommer tilbake til dette.
- Denne regjeringen har (siden 2005) styrket arbeidet for norsk kultur internasjonalt – som et viktig politikkområde – og vi har doblet de budsjettmessige rammene.
- Oppsummering: Det er i første omgang tre forhold meldingen beskriver; 1) innsatsen for å styrke norsk kulturlivs internasjonale muligheter; 2) kulturens selvsagte plass i et større utenrikspolitisk bilde; og 3) i det utviklingspolitiske arbeidet i sin hele bredde. Jeg mener vi har klart det.
- Og nå: Ordet videre til kulturminister Hadia Tajik. Deretter utviklingsminister Heikki E. Holmås og så en spørsmålsrunde.