Historisk arkiv

Ingen svar fra Høyre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Artikkel i Dagbladet, 17. juli 2013

- Det forventes klare norske posisjoner, og de trengs raskt. Derfor etterlyste jeg tydelige svar fra opposisjonen. Jeg registrerer dessverre at det er svar opposisjonen ikke er i stand til å gi, skriver utenriksminister Espen Barth Eide om den norske politikken i Midtøsten.

Midtøsten: Lederen av utenrikskomiteen på Stortinget, Ine Eriksen Søreide (H), kommenterer i Dagbladet 11. juli min kronikk om Midtøsten. Jeg er enig med Eriksen Søreide i at det er relativt bred enighet i Norge om Norges hovedlinje i Midtøsten.

Slik bør det også være framover. Utfordringen for Høyre er at de ønsker seg inn i regjering med de to partiene som har de mest avvikende synspunktene på spørsmålet om Israel og Palestina; Frp og KrF. Med disse to partienes uttrykte politikk er det på sin plass å spørre om Høyre kan si at Norges hovedlinje vil fortsette? Dette svarer nemlig Eriksen Søreide ikke på.

Eriksen Søreide har rett i at det var utenrikspolitiske forskjeller mellom de rødgrønne før valget i 2005. Disse avklarte vi imidlertid i forkant av at vi gikk til valg. Våre felles standpunkter på spørsmål om EU, EØS og Nato var derfor offentlig kjent før valget i 2005. Det er en tilsvarende avklaring vi ber om, på et område der Norge spiller en nøkkelrolle. Det holder ikke å si at «dette blir vi nok enige om». Spørsmålet mitt er: Hva slags enighet?

Vil en eventuell ny regjering fortsette å arbeide for en tostatsløsning? Frp og KrF nevner ikke Palestina i sine programmer og KrF snakker bare om «selvstyre» for palestinerne. Vil en eventuell ny regjering kutte i støtten til den palestinske selvstyremyndigheten (PA)? Frp tar til orde for det. Hva blir en eventuell ny regjeringspolitikk i FN? Både KrF og Frp talte for eksempel mot norsk støtte til Palestinas oppgraderte status i FN. Vil en ny eventuell regjering mene at bosettingsvirksomheten er folkerettsstridig? Frp nekter å snakke om okkupasjon og har sagt de ikke vil reagere på byggingen av ulovlige bosettinger på okkupert land.

Situasjonen i Midtøsten er tilspisset. Vi er inne i en avgjørende og kritisk periode for tostatsløsningen, og Norge har ansvar som leder for den internasjonale giverlandsgruppa for palestinere. Det forventes klare norske posisjoner, og de trengs raskt. Derfor etterlyste jeg tydelige svar fra opposisjonen. Jeg registrerer dessverre at det er svar opposisjonen ikke er i stand til å gi.