Nordisk utenriks- og forsvarspolitikk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nordisk Råds temasesjon, Stockholm, 11. april 2013
Tale/innlegg | Dato: 11.04.2013
- Jeg mener vi bør gjøre mer for å utvikle et felles forsvarskonsept i Norden, sa utenriksminister Espen Barth Eide under Nordisk Råds temasesjon om utenriks- og forsvarspolititikk i Stockholm 11. april.
Punkter fra utenriksministerens innlegg:
- Det er en glede å være her. Det nordiske utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitiske samarbeidet har vært gjennom en formidabel utvikling. Et kvantesprang vil jeg si.
- Vi har gått fra en fase med ulike veivalg og en periode preget av lite nordisk samarbeid til en fase med tiltagende samarbeid ute innen FN, Nato og EU.
- Nå er vi i en fase hvor vi har hentet det nordiske samarbeidet om utenriks- og forsvarspolitikken hjem. Vi har utviklet integrasjon i dybden. Siden 2005 har vi sett stadig mer norsk-svensk samarbeid. Så norsk-svensk-finsk. Og nå mer og mer samarbeid med alle fem nordiske landene.
- I fjor høst var Norge vert for et møte mellom Nordens utenriks- og forsvarsministre i Bodø for å tenke helhet og synergier. Sammen er vi i ferd med å føre visjonene i Stoltenberg-rapporten ut i konkret samarbeid.
- Vi har kommet langt. Det videre samarbeidet har et betydelig potensial.
- Jeg ser at argumentene mot nordisk samarbeid blir stadig svakere i takt med at Europa endrer seg. Mens argumentene for nordisk samarbeid står stadig sterkere.
- Geografisk nærhet, kulturell likhet og «economies of scale» gir oss systemlikhet i Norden. Vårt samarbeid er praktisk og pragmatisk og tilnærmingen er «bottom up». Selve limet i det nordiske samarbeidet er tillit.
- Vi har ulike tilknytningsformer til Nato og EU, men dette er ikke til hinder for et styrket utenriks- og sikkerhetspolitisk samarbeid i Norden. Den nordiske solidaritetserklæringen står sentralt i vårt samarbeid og fylles nå med innhold.
- Systemlikhet i Norden gir oss mulighet til samarbeid om industri og innovasjon.
- Den nye cybertrusselen har ført til fremveksten av cyberforsvar. Det nordiske graderte kommunikasjonsnettverket mellom de nasjonale myndighetsorganer (GovCert) er et viktig instrument for å videreutvikle det praktiske nordiske samarbeidet om digital sikkerhet.
- Jeg mener vi bør gjøre mer for å utvikle et felles forsvarskonsept. Vi har store områder, god økonomi, god teknologi og få folk.
- Øvings- og materiellsamarbeid står sentralt. Det har potensial som en komplementær samarbeidsarena til Nato og EU/EDA, og er gode eksempler på hva Natos «Smart Defence» og EUs «Pooling and Sharing» kan være.
- Vi er våre nærmeste naboer også sikkerhetspolitisk innen Nato og EU.
- I luftovervåkingen over Island ønsker vi finsk og svensk deltakelse velkommen. Dette er uttrykk for styrket nordisk sikkerhetspolitisk samarbeid, men også godt samarbeid med Nato for å ivareta islandsk suverenitetshevdelse.
- La meg til slutt nevne potensialet for flere felles øvelser. Norsk-svensk-finsk trening med kampfly på Nordkalotten gir mulighet til svært kostnadseffektivt trening. Øvelsene koster ikke mer enn om vi gjør dem hver for oss. Men vi får mer ut av øvelsene når vi gjør dem sammen.