Historisk arkiv

Fortsett skattekampen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kronikk i Dagens Næringsliv 8. oktober 2013

Gjennom skatt kan tilgang til god og gratis utdanning og helsetjenester for alle finansieres. Derfor er det et problem at enorme beløp med svarte penger isteden kanaliseres gjennom kompliserte selskapsstrukturer og skjules i skatteparadiser, skriver utviklingsminister Holmås i en kronikk i Dagens Næringsliv 8. oktober 2013.

Gjennom skatt kan tilgang til god og gratis utdanning og helsetjenester for alle finansieres. Derfor er det et problem at enorme beløp med svarte penger isteden kanaliseres gjennom kompliserte selskapsstrukturer og skjules i skatteparadiser.

Norge har i åtte år tatt initiativ til stadig nye tiltak i kampen mot ulovlig kapitalflyt og skatteparadiser, men mye arbeid gjenstår.

FrPs politikk mot skatteparadiser og ulovlig kapitalflyt har vært et Janusansikt. På den ene siden uttalte FrPs Gjermund Hagesæter i 2008, at skatteparadiser er positivt fordi de gir sunn skattekonkurranse. På den andre siden har Fremskrittspartiet og Høyre i behandlingen av stortingsmeldingen «Dele for å skape» tydelig støttet Norges arbeid mot ulovlig kapitalflyt og skatteparadiser.

FrP etterlyste til og med en mer inngående drøfting av Norfunds utstrakte bruk av skatteparadiser.

Oppgave nr. 1: Norfund og skatteparadiser

Norfund – Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland – gjør en del av sine investeringer i utviklingsland via såkalte tredjeland. En del av disse er dessverre skatteparadiser. Den rødgrønne regjeringen har derfor tatt initiativ til å utarbeide en ny positiv liste over land Norfund kan investere gjennom.

Kriterier for å havne på listen er at tredjelandsinvesteringer gjennom utviklingsland foretrekkes, det skal sikres åpenhet for å forebygge korrupsjon, man skal styrke utviklingslandets innsynsmulighet i investeringen og tapping av investeringslandet for skatteinntekter skal unngås. Det blir spennende å se om FrP og Høyre nå viser gjennomføringskraft i å fullføre dette arbeidet.

Oppgave nr. 2: Land-for-land rapportering

Den rød-grønne regjeringen har foreslått nye norske regler for mer åpenhet om selskapers pengestrømmer over landegrenser, såkalt land-for-land-rapportering.

Reglene er møtt med protester fra NHO og Statoil, som ikke har ønsket særnorske regler der man går i front for mer åpenhet. Det nye regelverket vil gjelde for utvinningsindustrien og skogsdrift, og er et første viktig steg for mer åpenhet i næringslivet.

Jeg mener at man i tiden som kommer bør utvide regelverket til alle sektorer og innebære mer omfattende rapporteringskrav.

Oppgave nr. 3: Åpenhetskonvensjon

Det er svært positivt at Høyre og FrP støtter den rødgrønne regjeringens initiativ om å få på plass internasjonale bindende regler om økonomisk åpenhet. Dette vil bli krevende arbeid og vil neppe lykkes dersom innsatsen er halvhjertet. Den nye regjeringen må derfor forberede seg på hardt arbeid for å levere på Stortingets felles ønske om en åpenhetskonvensjon.

Oppgave nr. 4: Åpenhetsgaranti

I dag stopper som regel skattemyndighetenes innsyn når pengene fra selskapets aktiviteter forlater landet. Norge skal støtte utviklingen av en åpenhetsgaranti til hjelp for fattige lands skattemyndigheter for å følge salget helt fram til mottaker utenfor selskapsgruppen. Slik skal skattemyndigheter kunne vurdere om inntekten som selskapet oppfører i likningen, er korrekt.

Høyre og FrP har i Stortinget støttet utviklingen av en slik åpenhetsgaranti, og jeg regner derfor med at arbeidet fortsetter.

Oppgave nr. 5: Skatt for utvikling og reforhandling av gruvekontrakter.

I Zambia har Norge i løpet av fire år brukt 26 millioner bistandskroner til å styrke skatteadministrasjonen gjennom bistandsprogrammet Skatt for utvikling. Norsk bistand og Zambias egen innsats for å styrke gruveskattekontoret ga 1,7 milliarder kroner i ekstra skatteinntekter fra gruveindustrien. Og hva gjorde Zambia? De ga 1,7 milliarder kroner mer til grunnskoleutdanning.

Skatt for utvikling viser hvor innovativ og effektiv bistand kan være. Et nytt spennende tiltak er at Norge skal støtte et internasjonalt uavhengig ekspertmiljø for å få til reforhandling av gruvekontrakter i utviklingsland. 

Dette kan bli en ny suksesshistorie for å hindre ran av fattige land. Jeg vil derfor advare FrP og Høyre mot å bruke det vel anvendte bistandsbudsjettet som salderingspost når dyre norske valgløfter skal innfris.