Historisk arkiv

Hilsen til festivalavis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Barents Spektakel, Kirkenes 5.-10.2.2013

- Aldri før har interessen for nordområdene og Barentsregionen vært større internasjonalt. Verdens øyne er rettet mot nord, skriver utenriksminister Espen Barth Eide i sin hilsen til årets Barents Spektakel.

Kjære Barentsborgere, kjære besøkende, 

I 2013 skal Pikene på Broen for tiende gang åpne Kirkenes og Sør-Varanger opp for hele verden. Igjen vil våre fremste samtidskunstnere gi sin kommentar til utviklingen i denne unike regionen gjennom Barents Spektakel. Her møtes ungdom, politikere, representanter for næringsliv og forskere. De vil utveksle erfaringer og diskutere nye framskritt i det grenseoverskridende samarbeidet. Slike møteplasser er med på å forme fremtiden i nord! 

Aldri før har interessen for nordområdene og Barentsregionen vært større internasjonalt. Verdens øyne er rettet mot nord. Her finnes en unik kulturarena, et kunnskapssentrum for klimaforskning og eksempel på ansvarlig og kunnskapsbasert ressursforvaltning er. Årets tema - Ticking Barents - er derfor høyst dagsaktuelt. 

Utenriksdepartementet er glad for å ha kunnet være en partner gjennom flere år for Pikene på Broen og Barents Spektakel. Samtidig samarbeider vi med Sør-Varanger kommune om Barentsdagene, som nylig har samlet idrettsungdom fra hele regionen til Barents Sportsdager. Kirkeneskonferansen er blitt en årlig møteplass innen rammen av Barentsdagene. I løpet av 2013 realiseres også andre prosjekter med støtte fra Utenriksdepartementet og som ledd i regjeringens nordområdesatsing. På hver sin måte bidrar prosjektene til å øke kontaktflaten i det grensenære samarbeidet i Barentsregionen. 

Barents Spektakel har gjennom det siste tiåret blitt stedet for et folk-til-folk møte mellom kunstnere og publikum fra Barentsregionens fire nasjoner – og fem folk. Urfolksdimensjonen er her – som ellers i Barentssamarbeidet – en sentral del. Samer og andre urfolk fra regionen er med på å forme det kulturelle innhold. Barents Spektakel er en viktig festival i Sapmi. 

I 2013 markerer vi også 20-årsjubileum for Barentssamarbeidet i sin nåværende form. Med mennesker i sentrum har et banebrytende samarbeid utviklet seg. Dette har vært til inspirasjon også for andre land, som søker samhold på tvers av landegrenser. Barents Spektakel er folk-til-folk samarbeid på sitt beste! Det er et synlig tegn på at kultursamarbeidet blomstrer i dagens Barentsregion. Tilreisende kunstnere, journalister og publikum fra mange land viser at miljøet i Sør-Varanger har skapt en kulturscene som vekker interesse langt utenfor Barentsregionen. Kultur skaper dialog. 

Jeg er sikker på at alle deltakere og besøkende får sine forventninger innfridd, og ønsker lykke til med det 10. Barents Spektakel - Ticking Barents. 

Oslo, januar 2013 

Mer informasjon på arrangementets nettsider.