Norsk innsats for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Forord til Veiledning for Utenriksdepartementet og utenriksstasjonene, juli 2013
Tale/innlegg | Dato: 30.07.2013
Av: Tidligere utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås, Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide
- Norges innsats for å fremme seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) har som utgangspunkt at det er en grunnleggende menneskerett å bestemme over egen kropp og seksualitet, skriver utenriksminister Espen Barth Eide og utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås i forordet til veilederen for utenrikstjenesten.
Kjære medarbeidere
Likestilling mellom kjønnene og kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp står sentralt i norsk politikk og historie. Norges innsats for å fremme seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) har som utgangspunkt at det er en grunnleggende menneskerett å bestemme over egen kropp og seksualitet. Særlig kvinner og ungdom fratas denne retten i store deler av verden.
SRHR er avgjørende for å hindre unødig lidelse og død forårsaket av seksuelt overførbare sykdommer og komplikasjoner knyttet til graviditet og fødsel. Slike rettigheter og tilhørende helsetjenester er dessuten viktig for at jenter og kvinner skal kunne planlegge sine graviditeter, ta utdannelse og delta i arbeidslivet. Det er dermed en forutsetning for deres økonomiske og politiske deltakelse. Å styrke kvinners deltakelse bidrar igjen til bekjempelse av fattigdom og til bærekraftig utvikling.
Det er skjedd store fremskritt de 20 siste årene med hensyn til å sikre SRHR. Samtidig er kvinners rettigheter generelt og SRHR spesielt under angrep fra sosialt konservative aktører som ønsker å undergrave det som er oppnådd. Dette gjør seg gjeldende i internasjonale politiske prosesser og i ulike land, både i nord og sør.
Gjennom politisk lederskap, diplomati og økonomisk støtte skal Norge bidra til å forbedre jenter og gutter, kvinner og menns seksuelle og reproduktive helse og rettigheter. Veilederen er utarbeidet til hjelp for utenriksstasjonene, slik at de kan gi sine bidrag til denne innsatsen.