Volden i Mellom-Amerika og Mexico
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Tekst til Operasjon Dagsverk 2013
Tale/innlegg | Dato: 23.08.2013
- Årets Operasjon Dagsverk skal gi 15.000 ungdommer ved 70 skoler i Honduras, Guatemala og Mexico en god og trygg utdanning. Utdanningen vil hjelpe dem bort fra gjenger og kriminalitet, skriver utenriksminister Espen Barth Eide i en tekst til Undervisningsportalen til Operasjon Dagsverk 2013.
Verdens voldeligste by heter San Pedro Sula. Tall viser at per 100.000 innbyggere blir 169 drept hvert år. Det er 300 ganger flere enn i Norge.
San Pedro Sula ligger ikke i noen krigssone, slik noen kanskje kunne tro. Byen ligger heller ikke i et undertrykkende diktatur. San Pedro Sula er den nest største byen i Honduras i Mellom-Amerika.
Honduras er landet som har den høyeste drapsraten i verden. Ikke langt bak på drapsstatistikken ligger nabolandene El Salvador og Guatemala. Og litt lenger nord finner vi Mexico, et stort land som også har store voldsproblemer, særlig nær grensen mot USA.
En annen ting som kanskje overrasker mange, er at økonomiene i Mellom-Amerika har vokst det siste tiåret, men volden har likevel blitt mye verre.
Så hva er det som har gått galt i Mellom-Amerika?
Det har lenge vært stor fattigdom og arbeidsledighet blant ungdom. Utdanningsmulighetene for de fattige er dårlige. Svake sosiale ordninger og lite effektive politi og domstoler skaper utrygghet.
Det oppsto på 1980-tallet ungdomsgjenger som tjente penger på narkotikasmugling og utpressing. Dessuten var det lett å få tak i våpen. Gjengene spredte seg blant fattige i de fleste byene i El Salvador, Guatemala og Honduras. Gjengene smugler narkotika til kartellene i Mexico som tar den derfra til USA. I Mexico er det kartellene som står bak mye av volden. Ut over på 2000-tallet ble gjengene større og større, kartellene sterkere og volden verre og verre.
Først i fjor kom det gode nyheter fra El Salvador. De to største gjengene var blitt enige om å inngå en våpenhvile. Etter dette har færre blitt drept. I mai i år ble de to største gjengene i Honduras også enige om våpenhvile. Begge steder var det folk utenfra som hjalp til med å forhandle fram våpenhvile. Utviklingen i El Salvador og Honduras viser at det nytter å gjøre noe, og at folk utenfra kan spille en viktig rolle.
Men for at våpenhvilen skal holde, må gjengmedlemmene få muligheter. De trenger håp om en framtid uten vold. Fattige ungdommer må få alternativer til narkotikasmugling og utpressing for å tjene penger. Og for å få dette til trenger de å lære nye ferdigheter, de trenger utdanning.
Årets Operasjon Dagsverk skal gi 15.000 ungdommer ved 70 skoler i Honduras, Guatemala og Mexico en god og trygg utdanning. Utdanningen vil hjelpe dem bort fra gjenger og kriminalitet. Våpenhvilene det siste året i El Salvador og Honduras viser jo at det nytter. Men for at ting skal bli bedre må også folk utenfra hjelpe til.
Jeg håper at du som leser dette vil bidra til å kjempe mot volden i Mellom-Amerika. Dette kan du gjøre ved å støtte Operasjon Dagsverk – en kunnskapsrik, entusiastisk og frivillig organisasjon som også i år gjør et meget viktig arbeid.
*****
For mer informasjon - se nettsidene til Operasjon Dagsverk.