Nato - en garantist for medlemslandene
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 22.02.2012
Norge har vært medlem av Nato siden Alliansen ble etablert i 1949. Nato skal garantere medlemmenes sikkerhet, frihet og uavhengighet samt fremme deres demokratiske verdier og institusjoner.
Norge har vært medlem av Nato siden Alliansen ble etablert i 1949. Nato skal garantere medlemmenes sikkerhet, frihet og uavhengighet samt fremme deres demokratiske verdier og institusjoner.
I april 2004 ble Nato utvidet med syv land – Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Romania, Slovakia og Slovenia – og fikk dermed totalt 26 medlemmer. Dette er andre gang Nato utvides med land som tidligere tilhørte Warzsawapakten. Forrige gang var i 1999 da Polen, Tsjekkia og Ungarn ble medlemmer. Norge bidro aktivt til at de nye landene var best mulig forberedt for medlemskap.
Krisehåndtering
Siden midt på 1990-tallet har alliansen engasjert seg stadig sterkere i krisehåndtering, først og fremst på Balkan. Nato leder operasjonen i Kosovo (KFOR) og ledet også operasjonen i Bosnia-Hercegovina (SFOR) frem til desember 2004 da EU (EUFOR) overtok ansvaret. Nato har også vært engasjert i andre land i regionen for å fremme stabilitet og regionalt samarbeid. Albania, Kroatia og Makedonia deltar i dag i alliansens program for forberedelser til medlemskap (MAP), mens Serbia, Bosnia-Hercegovina og Montenegro ble medlemmer i Det Euroatlantiske Partnerskapsråd (EAPC) og Partnerskap for Fred (PfP) under Riga-toppmøtet i november 2006.
KFOR består i dag av rundt 16 000 soldater. Nato-landene er enige om å opprettholde dette styrketallet inntil videre, gitt omstendighetene tilknyttet en mulig avklaring av fremtidig status for Kosovo i inneværende halvår. Gitt EUs ansvar for sivil sikkerhet og politioppgaver i området er det ønskelig med et nært samarbeid EU - Nato.
I august 2003 tok Nato over ledelsen av den internasjonale stabiliseringsstyrken Isaf i Afghanistan. Dette var første gang alliansen engasjerte seg militært utenfor Europa. Engasjementet i Afghanistan er i dag Natos største, med 35 000 soldater.
I juli 2004 opprettet Nato en treningsmisjon i Irak (NTM-I) som bistår i opplæring av irakiske sikkerhetsstyrker etter demokratiske prinsipper. Fra juli 2005 har Nato også bidratt med transportkapasitet og organisatorisk støtte til Den afrikanske unions fredsbevarende operasjonen i Darfur.
Samarbeid med partnerland og FN
Nato har et omfattende samarbeid med partnerland i Europa, Kaukasus og Sentral-Asia. Nato samarbeider også tett med Russland og Ukraina, og fører en dialog med land rundt Middelhavet. Formålet er å bidra til stabilitet og sikkerhet i hele det euroatlantiske området. Samarbeidslandene er svært ulike, og Nato forsøker derfor å tilpasse samarbeidet til det enkelte land.
Natos samarbeid med FN fungerer godt på bakken, og de FN-mandaterte operasjonene i Afghanistan og Kosovo er eksempler på dette. I tillegg har Natos støtte i Darfur og hjelpeinnsatsen etter jordskjelvkatastrofen i Pakistan frem til 2006 skapt nye berøringspunkter. Norge er opptatt av å få til et tettere politisk samarbeid mellom de to organisasjonene.