Historisk arkiv

Norge med siden starten i 1949

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

The North Atlantic Treaty Organisation (Nato) er en forsvarsallianse som består av 26 europeiske og nordamerikanske land. Norge har vært medlem av alliansen siden den ble etablert i 1949.

The North Atlantic Treaty Organisation (Nato) er en forsvarsallianse som består av 26 europeiske og nordamerikanske land. Norge har vært medlem av alliansen siden den ble etablert i 1949.  

Tradisjonelt sett har sikkerhet gjerne blitt sett på som en stats forsvar mot territorielle trusler. Imidlertid har de nye sikkerhetsutfordringene fått et globalt nedslagsfelt, noe som har fått følger også for Norge og Nato-samarbeidet. Natos gjensidige sikkerhetsgaranti, der et angrep mot en er å betrakte som et angrep mot alle, er basert på evnen til å kunne møte trusler og sikkerhetsutfordringer der de oppstår.  

For Norge er det en overordnet målsetning å bidra til at Nato kan utføre sine samlede sikkerhetsoppgaver på en troverdig og effektiv måte, og dermed forbli en relevant aktør som kan understøtte FN og yte verdifulle bidrag til global fred og sikkerhet. Det er likeledes i norsk interesse å arbeide for en utdypning av de politiske konsultasjonene mellom de allierte som et ledd i arbeidet med å styrke samarbeidet mellom Europa og USA. Med dette formål arbeider Norge aktivt for å fremme arbeidet med å rasjonalisere og effektivisere Natos organisasjon og styrke alliansens operative evne. 

Siden midten på 1990-tallet har alliansen engasjert seg stadig sterkere i krisehåndtering. Hovedinnsatsen var tidligere på Vest-Balkan, men i august 2003 overtok Nato ledelsen av den internasjonale stabiliseringsstyrken Isaf i Afghanistan som med 35 000 soldater i dag utgjør Natos største operasjon. Norge har hatt store militære styrkebidrag til operasjonene på Balkan, og deltar i dag med ca. 700 soldater til Isaf i Afghanistan. Norge deltar også aktivt i opplæringen av irakiske styrker ved at irakiske offiserer deltar på kurs i regi av Forsvaret her i Norge. Fra juli 2005 har Nato også bidratt med transportkapasitet og organisatorisk støtte til den fredsbevarende operasjonen i Darfur ledet av Den afrikanske union (AU). Norge har samarbeidet med Storbritannia i Nato-rammen om å transportere nigerianske militære styrker og sivilt politi til AMIS-operasjonen i Darfur. 

Norge har et markant engasjement i Nato-rammen for å trekke landene på Vest-Balkan nærmere inn i alliert samarbeid, og fra norsk side bistår man med omfattende midler og faglig ekspertise til en forsvars- og sikkerhetssektorreform i disse landene.