Historisk arkiv

Spørsmål og svar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Hvorfor møtes Natos utenriksministere i Oslo? Under finner du svar på flere spørsmål om det uformelle møtet.

Hvorfor møtes Natos utenriksministere i Oslo?
Nato avholder vanligvis to utenrikministermøter hvert år; ett formelt møte i Natos hovedkvarter i Brussel hver høst og ett uformelt møte i et av Natos medlemsland hver vår. I tillegg til dette kommer ekstraordinære møter. Et slikt ekstraordinært utenriksministermøte ble holdt i Brussel i januar d.å.  

Arrangøransvaret for Natos uformelle ministermøter går på rundgang blant medlemslandene. Norge var sist vertskap for et Nato-utenriksministermøte i 1992, mens vi var arrangør for et forsvarsministermøte i 1996 (i Bergen).  

Hva vil det si at Oslo-møtet er uformelt?
På de formelle ministermøtene treffer ministrene konkrete beslutninger og det utarbeides offisielle erklæringer/kommunikeer fra møtene. Dette skjer normalt ikke på de uformelle møtene, der det legges opp til en friere diskusjon med færre embetsmenn til stede. Diskusjonene gjelder ofte mer overordnede politiske spørsmål og strategiske veivalg for Alliansen. I praksis er  imidlertid forskjellen mellom de to møteformatene ofte liten. For eksempel har man ikke sjelden formelle møtesesjoner med både politiske vedtak og erklæringer i forbindelse med uformelle møter. 

Hvem deltar på møtene?
På møtene deltar utenriksministrene samt delegater fra alle Natos  26 medlemsland. Møtene blir ledet av Natos generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer. I tillegg er representanter fra Natos militære ledelse tilstede; blant annet lederen av Militærkomiteen, øverstkommanderende for de allierte styrker i Europa (SACEUR) og øverstkommanderende for Nato-hovedkommandoen i Norfolk, USA (SACT). 

I Oslo vil det også avholdes et møte mellom utenriksministrene fra Nato-landene og Russland innenfor det såkalte Nato-Russlandrådet. Også andre møteformat vurderes løpende.  

Hva skal ministrene diskutere i Oslo?
På møtet skal ministrene diskutere en rekke saker av stor politisk viktighet for Nato. Situasjonen i Afghanistan og utviklingen på Balkan vil sannsynligvis bli sentrale diskusjonstema. Det samme vil formodentlig mer overordnede spørsmål knyttet til Natos videre utvidelse, forholdet til de ulike grupper partnerland mv. Fokus på møtene vil også avhenge av den internasjonale situasjonen på møtetidspunktet. 

Hva ønsker Norge å få ut av møtet?
Norge ønsker å bidra til å tilpasse Alliansen til morgendagens sikkerhetsutfordringer der militære og andre virkemidler må ses i sammenheng, og hvor samarbeid med andre internasjonale aktører er avgjørende for å lykkes. Som vertskap for møtet ønsker vi et mest mulig åpent og inkluderende arrangement som legger til rette for gode politiske diskusjoner mellom ministrene.