Plenumsmøte om de frivillige prinsippene og menneskerettigheter i Washington 7. - 8. mai 2007
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 30.09.2009
Norge er blant initiativtakerne når representanter for myndigheter og industri i begynnelsen av mai møtes i Washington for å bidra til at menneskerettighetene respekteres i utvinningsindustrien.
De frivillige prinsippene (Voluntary Principles - VP) ble lansert i desember 2000 og har fått tilslutning fra myndigheter; industri (utvinnings- og energiselskaper) og frivillige menneskerettighetsorganisasjoner. De skal bidra til at menneskerettighetene respekteres av selskaper i utvinningsindustrien. Deltakerne i VP arbeider nå med å sikre at prinsippene implementeres i praksis. Hvordan man skal reagere mot deltakende selskaper som ikke overholder prinsippene: skal de utvises fra initiativet? Deltakerne møtes til plenumsmøte i Washington DC 7. - 8. mai 2007 - bl.a. for å diskutere dette. Norge vil delta på dette møtet.
Selskaper innenfor utvinningsindustrien har ofte behov for å trygge sine operasjoner . Dette kan være en spesiell utfordring i utviklingsland og i land med konflikter. Mange selskaper tar i bruk firmaer, både private og offentlige, som tilbyr sikkerhetstjenester. Disse vaktselskapene/sikkerhetsstyrkene har ikke alltid gått varsomt frem, og overgrep mot bl.a. lokalbefolkningen er dokumentert en rekke steder i verden. I Colombia, Nigeria og Indonesia - bare for å nevne noen.
Voluntary Principles (VP) ønsker å bøte på dette. Prinsippene danner et rammeverk for selskapene i utvinningsindustrien som respekterer menneskerettighetene til de som berøres. Les mer om prinsippene her. Norge er en av fire myndigheter som er med på initiativet sammen med Storbritannia, USA og Nederland. De norske selskapene Statoil og Hydro er to av de 16 selskapene som er med. Det er syv frivillige organisasjoner med, men foreløpig ingen fra Norge selv om det ville være ønskelig. Se her for en liste over deltakere.
Prinsippene er også nevnt i den siste rapporten til John Ruggie, FNs spesialrepresentant for næringsliv og menneskerettigheter. Les mer om Ruggies arbeid her.
Andre nyttige kilder: