Historisk arkiv

Utviklingssamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingspolitikk og kamp mot fattigdom er de siste årene blitt satt stadig høyere på den internasjonale dagsorden. I sentrale fora som FN, de internasjonale finansinstitusjonene (IMF, Verdensbanken og regionale utviklingsbanker), Verdens handelsorganisasjon (WTO) og G-8 er det i dag løpende drøfting av de politiske og finansielle utfordringene for å nå de åtte tusenårsmålene innen 2015.

Utviklingspolitikk og kamp mot fattigdom er de siste årene blitt satt stadig høyere på den internasjonale dagsorden. I sentrale fora som FN, de internasjonale finansinstitusjonene (IMF,  Verdensbanken og regionale utviklingsbanker), Verdens handelsorganisasjon (WTO) og G-8 er det i dag løpende drøfting av de politiske og finansielle utfordringene for å nå de åtte tusenårsmålene innen 2015. Det er også etablert en stor grad av internasjonal enighet både om de sentrale målene og nødvendige virkemidler for å nå dem.


Til tross for at norsk bistand utgjør en liten del av den samlede bistanden globalt sett, kan Norge gjennom målrettet bruk av ressursene bidra til å bekjempe fattigdom.  Fattigdom er vår tids største utfordring. Over en milliard mennesker lever i ekstrem fattigdom. Det er derfor en målsetning for den norske regjering å øke bistandens andel av BNI til en prosent.


Innsatsen rettes i særlig grad inn mot følgende fem hovedsatsningsområder:

  • Fredsbygging, menneskerettigheter og humanitær bistand
  • Godt styresett og korrupsjonsbekjemping
  • Kvinner og likestilling
  • Miljø og bærekraftig utvikling
  • Olje og energi

Utenriksdepartementet har det samlede ansvaret for norsk bistand, fra strategisk planlegging og poltikkutforming til forvaltning av bistandsmidlene gjennom multilaterale og bilaterale kanaler. Norad skal med sin fagkompetanse bidra til effektiv forvaltning av bistandsmidler og sørge for at det norske utviklingssamarbeidet kvalitetssikres og evalueres. Norad har også ansvaret  for den bistanden som kanaliseres gjennom frivillige organisasjoner.


St.meld. nr. 35 (2003-2004): ”Felles kamp mot fattigdom” gir grunnleggende føringer for norsk utviklingspolitikk.  Kampen mot fattigdom dreier seg om å bidra til at menneskerettighetene kan innfris for alle. Samtidig skal utviklingspolitikken ses i nær sammenheng med øvrige deler av norsk politikk.

Norges bistandsbudsjett i 2007 er på NOK 20,75 mrd. Dette er en økning på vel 2 mrd. NOK fra 2006, og tilsvarer 0,97 % av BNI. I 2005 utgjorde den multilaterale bistanden omlag NOK 5,1 mrd., mens omlag NOK 11,9 mrd. ble gitt som bilateral bistand (inkl. såkalt multi-bi bistand). Regjeringen går inn for at den multilaterale bistanden i økende grad skal forskyves fra Verdensbanken til utviklingsprogrammer og nødhjelpstiltak i regi av FN-organer. De frivillige organisasjonene er  en viktig samarbeidspartner innen norsk bistandsarbeid. I 2005 ble i overkant av NOK 3,9 mrd. av bistanden kanalisert via frivillige organisasjoner.

Av den samlede bilaterale bistanden i 2005 mottok Afrika 38,7%, mens 27,3% gikk til Asia og Oceania.

Norge har i alt 7 hovedsamarbeidsland. Disse er Malawi, Mosambik, Tanzania, Uganda og Zambia, samt Bangladesh og Nepal.

For mer statistikk, se Norads nettsider.

Se også UDs verdenskart som blant annet inneholder informasjon om land som er berettiget til å motta bistand, utbredelse av aids, Human Development Index, fruktbarhetstall, befolkningsvekst og brutto nasjonalprodukt.