Historisk arkiv

Utenriksministerens hovedtaler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksministeren holder jevnlig hovedtaler - som ofte kalles linjetaler - om sentrale utenrikspolitiske spørsmål. Disse er gjerne foredrag, redegjørelser i Stortinget eller åpningsinnlegg under konferanser. Mange av disse talene inneholder nye politiske signaler, ny informasjon og presenterer kjernebudskap innenfor viktige områder av regjeringens utenrikspolitikk.

Nato 60 år. En allianse for vår tid
- Norge skal være en pådriver for nytenkningen både internt i Nato og mellom landene i vår del av Europa. Det betyr ikke at alle våre sikkerhetspolitiske svar er å finne i Nato. Nye sikkerhetsutfordringer er kommet til der Nato er én av flere arenaer, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre bl.a. i sitt foredrag i Oslo Militære Samfund. (23.03.2009)

Menneskerettigheter: Dilemmaer for utenrikspolitikken?
- Det sentrale mål for regjeringen er å bidra til å lukke gapet mellom normene på den ene siden, og gjennomføringen av menneskerettighetene i det virkelige liv. Jeg mener at Norge har et handlingsrom – et mulighetsrom, sa Støre i sin tale i Bergen 11.11.08.

Halvårlig redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker
Vårt budskap er klart: Norge er positiv til å bistå Island. Vi har lagt vekt på at eventuell norsk og nordisk støtte er basert på islandske ønsker og tilpasset deres behov, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre bl.a. i sin EU-redegjørelse for Stortinget. (23.10.2008)

Åpning av Festspillene i Bergen
I sin tale til åpningen av Festspillene i Bergen løftet utenriksminister Jonas Gahr Støre fram de "stemmer som ikke tier, stemmer som våger. Lyder som gir gjenklang. Lyden av fellesskap, lyden av "vi". (21.05.2008)

Utenrikspolitisk redegjørelse for Stortinget 20. mai 2008
Jonas Gahr Støre.Vi må evne å favne spennvidden av det nye globale interessefellesskapet vi er en del av. For å ivareta norske interesser må vårt engasjement derfor være bredt, strategisk og verdibasert, konkluderte utenriksminister Jonas Gahr Støre i sin utenrikspolitiske redegjørelse. (20.05.2008)

Arctic Governance in a global world: is it time for an Arctic Charter?
Utenriksminister Jonas Gahr Støre innledet om hvordan Arktis bør styres da han talte på et seminar for liberale og demokrater i regi av Europaparlamentet i Brussel. (07.05.2008)

Internasjonal humanitærrett i norsk utenrikspolitikk
Humanitærretten er regler om beskyttelse av sivile, fanger og sårede og tilgang for humanitære aktører, sa utenriksministeren da han innledet om emnet for Oslo Røde Kors på Blindern. (24.04.2008)

Rundebord om mangfold og utenrikspolitikk
Utenriksminister Jonas Gahr Støre innledet på et rundebord om mangfold og utenrikspolitikk i Refleksprosjektets møteserie. Her hovedpunktene fra innledningen. (23.04.2008)

Halvårlig redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker
Samarbeidet med EU gir oss adgang til ressurser – innen bl.a. forskning, teknologi og nettverk. Og samarbeidet med EU bidrar til å skape løsninger, ofte i form av institusjonelle mekanismer, som er juridisk bindende. Norge tar med andre ord del i en vev av ordninger som sikrer rettigheter og plikter – noe jeg kaller et europeisk bindingsverk. (22.04.2008) 

Fra Inderøya til Islamabad. Når innenrikspolitikk blir utenrikspolitikk
For en fullsatt sal på Litteraturhuset i Oslo innledet utenriksminister Jonas Gahr Støre til debatt om kommunesektorens internasjonale engasjement i en globalisert verden. (21.04.2008)

Freedom of Expression – Missing in Action?
Norge vil forplikte seg til å intensivere anstrengelsene for å utbre ytringsfriheten; blant annet ved sterke reaksjoner mot trakassering av journalister, sa utenriksministeren i sin innledning på Refleks-arrangementet i Litteraturhuset. (07.04.2008)

Global Health and the Foreign Policy Agenda
- Vi er klare til å investere politisk, økonomisk og teknisk kapital i arbeidet med problemene knyttet til miljø, fattigdom og helse, både hver for seg og som problemer som henger sammen, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre da han innledet på State of the Planet Conference 08. (27.03.2008)

Norway and the United States in the 21st Century
Utenriksministeren reflekterte over de spesielle båndene mellom Norge og USA, og hvorfor dette fellesskapet betyr så mye for oss. (26.03.2008) 

Innledning på pressekonferanse om angrepet på hotel Serena
Regjeringens mål er å finne den rette balansen mellom sikkerhet og åpenhet og tilgjengelighet og vil trekke alle berørte parter med – deriblant pressen og de humanitære organisasjonene – når vi nå tar dette arbeidet videre, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre da han innledet på pressekonferansen. (06.02.2008)

En samordnet plan for Norges bidrag til Afghanistan
Jonas Gahr Støre.- Vi er til stede militært gjennom Isaf for å trygge sikkerheten i Afghanistan. Vi må sikre at Afghanistan ikke på ny blir et arnested for internasjonal terror. Afghanisering er et viktig stikkord for vår innsats, sa Jonas Gahr Støre bl.a. i sin redegjørelse for Stortinget. (05.02.2008)

Klimaendringene i et polarperspektiv
På det norsk-kinesiske klimasymposiumet under sitt Kina-besøk snakket utenriksminister Jonas Gahr Støre bl.a. om klimasamarbeid i et Arktis som blir varmere og våtere, et havnivå som stiger og et ozonlag som blir tynnere. (30.01.2008)

 

Nord i Sør. Regjeringens nordområdepolitikk
Ligger sør "litt etter" nord i å se mulighetene? Utenriksminister Jonas Gahr Støre stilte spørsmålet i sitt innlegg på NHO Reiselivs konferanse i Oslo. (09.01.2008)

 


Internasjonal giverkonferanse for Det palestinske området
- Fortsatt økonomisk tilbakegang i det palestinske området kan svekke fremgangen i fredsbestrebelsene. Det er derfor svært viktig at internasjonale givere nå bidrar i denne situasjonen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. I sitt innlegg under den  internasjonale giverkonferansen for Det palestinske området i Paris lovet han norsk støtte på 760 millioner kroner i 2008. (17.12.2007)

Stortingsmelding om eksportkontroll og ikke-spredningsarbeid
Innlegg i forbindelse med innstilling fra utenrikskomiteen om eksport av forsvarsmateriell frå Noreg i 2006, eksportkontroll og internasjonalt ikkje-spreiingssamarbeid (Innst.S.nr.18 (2007-2008), jf. St.meld.nr.33 (2006-2007)) (05.12.2007).

Annapolis Conference 27 November 2007
Utenriksminister Jonas Gahr Støres innlegg under Midtøsten-forhandlingene i amerikanske Annapolis - november 2007. (27.11.2007) 

Åpningsinnlegg i Nasjonalt Europaforum 
Utenriksminister Støre ønsket velkommen til det andre møtet i Nasjonalt Europaforum. Debatt om sentrale europaspørsmål er en viktig del av regjeringens aktive og åpne europapolitikk. (09.11.2007).  

Halvårlig redegjørelse for Stortinget om viktige EU- og EØS-saker
Regjeringen ønsker å stimulere til løpende debatt og refleksjon om utviklingen i EU-samarbeidet. I neste års budsjett blir det både økt støtte til organisasjoner som driver informasjonsarbeid om europeiske spørsmål og midler til arbeidslivets parter for nettverksarbeid i de nye medlemslandene. (06.11.2007) 

Behandling av interpellasjon om situasjonen i Burma
Utenriksministeren svarte på en interpellasjon fra Anette Trettebergstuen (Ap) om hvordan det internasjonale samfunnet bl.a. best kan bidra til at demokratiske krefter vinner fram i f.eks. Burma. (06.11.2007)  

Welcome Address at Multidimensional and Integrated Peace Operations
Utenriksmnisteren åpnet en konferanse i Oslo om fredsbevarende operasjoner under overskriften Trends and challenges. (29.10.2007)

A Global View on Human Security Challenges
Utenriksministeren snakket om Fridtjof Nansen som veiviser da han talte i FN-huset i Tokyo. (25.10.2007)

The High North: New Challenges for Europe
Nye utfordringer venter Europa i Nord. Utenriksministeren trakk opp sine perspektiver i talen på Humboldt-univversitetet i Berlin. (16.10.2007)

Hvordan kan Norge, Finland og Sverige styrke sitt samarbeid?
Utgangspunktet for foredraget i Oslo Militære Samfund er et Norden i endring - der utfordringen er å finne  den riktige balansen mellom fornyelse og kontinuitet. (10.10.2007)

Innlegg i Trontaledebatten
Utenriksministeren understreket i sitt innlegg betydningen av FN og hvor viktig det er at spørsmål om reformer blir drøftet nettopp der . Det gir organisasjonen økt politisk legitimitet. Det er bra for verden og bra for Norge. (04.10.2007)

Åpningsinnlegg på AHLC-konferanse i New York
Utenriksminister Støre åpnet giverkonferansen for Palestina der blant annet den palestinske statsministeren, den israelske utenriksministeren samt FNs generalsekretær Ban Ki-moon var til stede. (24.09.2007) 

Høynivåmøte om Afghanistan
Bedre koordinering av ressursene, problemer med narkotika og den lokale og regionale dimensjon var Støres tema under innlegg på høynivåmøtet om Afghanistan i FN, New York. (23.09.2007)

Norway’s commitment to mine action and human security
Both the humanitarian and the development impact should be the basis for our efforts to tackle also the global small arms and light weapon problem, Jonas Gahr Støre said in his address to the Mine Ban Treaty Conference in Oslo. (17.09.2007)

 

Åpning av Høstutstillingen 2007
Utenriksminister Jonas Gahr Støre dvelte ved kunstneren Kjersti Andvig som strikker i protest mot dødsstraff da han åpnet den 120. Høstutstillingen. (08.09.2007)

 

Redegjørelse for FN-forumet
Utenriksminister Jonas Gahr Støre la særlig vekt på utfordringene knyttet til FNs rolle som fredsaktør, deriblant fredsmekling, fredsbygging, integrerte fredsoperasjoner og nedrustningsspørsmål i sin redegjørelse. Et norsk ressurssenter for fredsbygging er blant annet under etablering. (30.08.2007)

 

Presentasjon ifm. lanseringen av regjeringens Kina-strategi
Regjeringen holdt tirsdag 14. august det første møtet i sitt nyopprettede Kina-forum. På møtet presenterte utenriksminister Jonas Gahr Støre regjeringens Kina-strategi. (14.08.2007)

 

Tale ved Nordmanns-forbundets Hundreårsjubileum
- Nordmanns-Forbundets jubileum og rolle synliggjør hvor viktig det er å bevare identitet, skape forståelse – og vise åpenhet. Dette er utfordringer millioner av immigranter møter også i dag, og som nasjonene møter som vertskap for nye landsmenn, sa utenriksministeren i sin tale. (21.06.2007)