Historisk arkiv

Bilaterale samarbeidsprogram med Serbia, Montenegro og Makedonia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

For å følge opp Paris-erklæringens målsettinger om økt bistandseffektivitet i forhold til bistanden til Vest-Balkan har Utenriksdepartementet utviklet bilaterale samarbeidsprogram med Serbia, Kroatia, Montenegro og Makedonia.

Norge er en av 91 undertegnere av Paris-erklæringen om økt bistandseffektivitet fra 2005. To viktige målsettinger i Paris-erklæringen er at:

  1. utviklingslandene må utøve effektivt lederskap over sin egen utviklingspolitikk og i å koordinere utviklingsaktørene
  2. land som gir bistand, skal basere den på utviklingslandenes egne utviklingsstrategier, institusjoner og prosedyrer.

For å følge opp dette i forhold til bistanden til Vest-Balkan har Utenriksdepartementet utviklet bilaterale samarbeidsprogram med Serbia, Kroatia, Montenegro og Makedonia (programmet med Kroatia ble avsluttet i 2008). Formålet med programmene har vært å engasjere mottakerlandene i utvelgelsen og oppfølgingen av norsk-finansierte bistandsprosjekter. I en del tilfeller blir prosjektene samfinansiert av Norge og mottakerlandet.

Konsekvensen av dette er at søknader om tiltak knyttet til reform av statsadministrasjonen i ovennevnte land ikke skal rettes til Utenriksdepartementet, men til det relevante koordinerende organ i mottakerlandet. Tiltaket det søkes om støtte om vil bli vurdert for relevans ikke bare i forhold til mottakerlandets prioriteringer for sin egen utviklingsprosess, men også i tråd med norske prioriteringer slik de er lagt frem i statsbudsjettet for det angjeldende år.

Søknader som blir vurdert som relevante av både mottakerland og Norge sendes Utenriksdepartementet for endelig saksbehandling. De samme krav til søknadens kvalitet og til søkers oppfølging og rapportering stilles til prosjekter under bilateral pakke som andre prosjekter som støttes under ordningen. Se Ordningsregelverket for tiltak under kap. post 164.71.

Serbia
Ca. 50 prosent av Norges totale bistand på NOK 135 millioner til Serbia går gjennom det bilaterale samarbeidsprogrammet. Hovedsatsingsområder er institusjons- og kapasitetsbygging som skal bidra til reform av offentlig forvaltning for tilpasning og harmonisering med EUs lovverk og standarder, sikkerhetssektorreform (politi-, justis- og forsvarssektoren), utdanning, næringsutvikling og energisparing/miljøtiltak.

Ansvarlig enhet
Sector for programming and management of EU funds and development assistance i det serbiske finansdepartementet er koordineringsenhet på serbisk side og forespørsler vedrørende det bilaterale programmet skal fremmes til:

Tidsfrister:

  1. De serbiske linjedepartementene (søkere) må fremsende prosjektskisser/forslag til koordineringsenheten i Ministry of Finance innen 1. februar hvert år.
  2. Prosjektskissene drøftes i programmøte mellom UD og Ministry of Finance i februar/mars.
  3. Den serbiske koordineringsenheten informerer søkere som er blitt positivt vurdert om å utarbeide endelige prosjektforslag, som sendes den serbiske koordineringsenheten innen 15. mai (første runde) og innen 15. september (andre runde).
  4. Søknadene sendes UD for endelig behandling (2/3 innen 1. juni, og resterende innen 1. oktober). UD vil sende skriftlig svar til søker om utfallet av vurderingen innen 4-6 uker etter at søknaden er mottatt fra Ministry of Finance.  

Krav til søknaden: For det bilaterale programmet med Serbia er det utarbeidet søknadsskjemaer på både engelsk og serbisk. For å kunne oppfylle søknadskravene, organiserer den serbiske koordineringsenheten hvert år kurs for nye søkere som har fått sine prosjektskisser positivt vurdert. 

Montenegro
Det bilaterale samarbeidet med Montenegro er på ca. 20 millioner kroner pr. år og nesten all norsk bistand til landet kanaliseres gjennom dette programmet. Hovedsatsningsområder har vært energi (vannkraft, olje/gass og elektrisitets-distribusjon), justisreform og forsvarsreform.

Økonomiministeriet (ØM) i Montenegro er ansvarlig for koordineringen av det norske bistandsprogrammet.  Alle henvendelser om prosedyrer og tidsfrister kan rettes på e-post til koordinator for bilateral pakke i Økonomiministeriet Ivana Saranovic: Ivana.Saranovic@gov.me

Søknadsfrister:

ØM skal ha søknadene i hende innen 28. februar og ØMs prioriterte liste skal være UD i hende pr. 1. april, etter en felles gjennomgang i løpet av mars måned.  Enkeltsøknader kan fremsendes til UD via ØM når som helst gjennom året, men i praksis er midlene allokert den 1. april.

Makedonia
Rundt 50 prosent av Norges totale bistand på 50 mill NOK til Makedonia går gjennom det bilaterale samarbeidsprogrammet.  Støtte til reformprosesser og omstillinger for å møte de krav som stilles for medlemskap i EU og Nato har stått sentralt, likeledes bidrag til gjennomføring av Ohrid-avtalen som trekker opp prinsippene for sameksistens mellom landets to største etniske grupper. Økonomisk utvikling, utdannelse og styrking av kvinners og etniske minoriteters situasjon er også sentrale temaer innen det bilaterale samarbeidet. 

Secretariat for European Affairs (SEA)er koordinerende organ på makedonsk side. Søknader og forespørsler knyttet til det bilaterale programmet skal fremmes til:

Secretariat for European Affairs (SEA). Bul. Ilinden bb. 1000 Skopje, Republic of Macedonia.

Tidsfrister

  1. Søker må fremlegge et prosjektforslag/prosjektskisse for SEA innen utgangen av januar måned i det år støtte ønskes.
  2. De ulike prosjektforslagene drøftes i programmøte mellom UD og SEA i løpet av februar måned.
  3. SEA informerer søkere som er positivt vurdert i programmøtet, og endelig prosjektforslag sendes SEA innen 1. april.
  4. Søknader sendes UD for endelig vurdering innen 1. juni.