Historisk arkiv

Årlig møte for de nasjonale kontaktpunktene for OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

29. juni – 1. juli 2010 i Paris

Alle lands nasjonale kontaktpunkt møtes i Paris hvert år for å dele erfaringer og for å rapportere til OECDs investeringskomité om sitt arbeid. I tillegg til at hvert land leverer en årsrapport og diskuterer aktiviteter forbundet med arbeidet med retningslinjene, avholdes det også konsultasjoner mellom kontaktpunktene og næringslivet, arbeidstakerorganisasjonene og NGOer.

I tilknytning til det årlige møtet arrangerer OECD en rundebordskonferanse om samfunnsansvar. Årets er den 10. i rekken og går av stabelen 30. juni – 1. juli. Tema for årets rundebord er oppdatering av retningslinjene for flernasjonale selskaper. Arbeidet med å oppdatere retningslinjene er allerede i gang. Det er satt av et år mot juni 2011 tilarbeidet. Norge deltar aktivt og støtter arbeidet både politisk og finansielt. Fra norsk side er det blitt fremholdt at de viktigste elementene sett fra vårt ståsted er å styrke og klargjøre retningslinjene mht. menneskerettigheter, leveransekjeder, klima og miljø, samt åpenhet.

Videre er betydningen av aktsomhetsvurderinger, ”due diligence”, blitt understreket, spesielt i leveransekjeder. Både i forbindelse med menneskerettigheter og leveranse-kjeder er det etter norsk syn viktig å basere seg på arbeidet til FNs spesialrepresentant for menneskerettigheter og næringsliv, professor John Ruggie. Det er dessuten blitt understreket at oppdateringen må ses i sammenheng med arbeidet som gjøres i kontaktpunktene for OECDs retningslinjer.

For mer informasjon se: